fb
БългарияНе пропускайтеНовиниПанаирът

“Глава, пълна с радост” ще ни представи лично черногорският писател Огнен Спахич на Базара на книгата

2 мин.

Glava. pylna s radostПролетният базар на книгата, който предстои между 24 и 29 май в НДК, ще има и своето балканско очарование с книгата „Глава, пълна с радост” (изд. ЕРА) и гостуването на черногорския писател Огнен Спахич. Преводът на книгата е на Жела Георгиева.

Сборникът, “палитра от 16 разказа за търсенето на смисъл и конфликтите в живота на модерния човек”, ще бъде представен на 25 май от 17:00 ч. на сцената на Културната програма в НДК.

Огнен Спахич е сред най-видните представители на новата вълна в черногорската литература, отличаваща се с нова поетика, далеч от националната традиция. В сборника с разкази „Глава, пълна с радост” младият писател се стреми към майсторството на големи световни разказвачи като Карвър, Пинчън, Хемингуей по свой неповторим начин, без да им подражава.

„Глава, пълна с радост” е носител на Наградата на ЕС за литература през 2014 г. и е достойна заявка за издигането на балканската литература на световния културен небосклон. Издателите на  книгата споделят, че всеки разказ рисува сблъсъка между външния свят и вътрешния мир на съвременния човек и по забележителен начин интерпретира общочовешките ценности.

“Сборникът се отличава с умело изградения ритъм на действието и разнообразната палитра от жанрове, с убедителността при изграждане на необичайни герои и ситуации, с литературните и културни препратки, с които почитателите на съвременната модерна проза ще бъдат щедро възнаградени”, споделят още от издателство Ера.

С книгата и срещата със самия Огнен Спахич българският читател ще има възможност да се запознае отблизо с черногорската литература.

GlavaPalnaSradost-avtor-snimkaОгнен Спахич е роден през 1977 г. в Подгорица, Черна гора. Преди „Глава, пълна с радост” е публикувал два сборника с разкази: „Всичко това” (2001 г.) и „Зимно търсене” (2007 г.). Най-известното му произведение обаче е романът „Децата на Хансен”, който е носител на най-престижната награда за художествена литература в бивша Югославия „Меша Селимович” за най-добър роман. Книгите на Спахич са издавани на френски, италиански, словенски, румънски, унгарски, македонски и английски език. Негов разказ е публикуван в антологията „Най-добра европейска проза” за 2011 г. Авторът е носител на няколко международни награди за обещаващи млади писатели.

Спахич вече има зад гърба си реализирана филмова адаптация на свое произведение – своеобразната житейска история на автора – „Всичко това”. Наскоро писателят обяви, че предстои и екранизация на „Глава, пълна с радост”, която също ще е проект на режисьора Бранислав Милатович.

[ + ]