fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден първи на 45. Софийски международен панаир на книгата – 12.12

7 мин.

Дойде любимият ни момент от годината, когато се впускаме право в декемврийската книжна треска. Тази седмица в „Аз чета“ ще мине под знака на Коледния панаир на книгата, а ние по традиция ще ви информираме за събитията от съпътстващата го програма в рубриката ни Днес на панаира.

Из етажите и коридорите на НДК ще ви очакват пъстрите щандове на изложителите, примамливи намаления, срещи с любими български и чуждестранни автори, както и множество интригуващи културни мероприатия. Възползвайте се от предлаганите възможности, купете прекрасни подаръци на близките си и позволете на празничната атмосфера да повдигне духа ви. Насладете се на зимната книжна приказка!

Първият ден на 45. Софийски международен панаир на книгата и Софийския международен литературен фестивал традиционно започва в 11:00 ч. с официалното откриване в Централно фоайе на НДК. Тази година участие ще вземе Софийския духов оркестър с диригент Юли Дамянов.

13:00 ч.
Щанд №Б8
Представяне на най-новата книга от поредицата „Вълшебната планина“ – „София или Началото на всички истории“ от Рафик Шами

Наричат Рафик Шами „най-успешния сирийски автор в света“. Живее в Германия, пише на немски и е преведен на повече от 30 езика. Не само ориенталската поетичност буди възхищение в този великолепен роман, в който любовта е основната движеща сила – той се чете като репортаж от едно пътуване, простиращо се от следвоенните години в Сирия до началото на Арабската пролет. Чрез главния герой Салман, който попада в полезрението на тайните служби и изпитва на гърба си цялото насилие на корумпираната сирийска диктатура, книгата оглежда внимателно процесите в сирийското общество и хвърля светлина върху причините за днешните сътресения в него.
Представя издателство „Атлантис КЛ“

15:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Представяне на съвместната дейност на FLTRP и издателство „Изток-Запад“

На събитието ще бъде представена съвместната дейност на двете издателства. Освен излезлите до момента книги, свързани с Китай, ще бъдат представени предстоящи заглавия, свързани с китайския език, култура и история, както и издаването на български автори в Китай.
Представя издателство „Изток-Запад“

16:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Премиера на книгата „Вие сте тук!“ от Петър Пунчев

Петър Пунчев предлага на читателя рядка по своята жанрова специфика книга. В нея ще видим органично преплетени елементи на пътеписа, есето, разказа, публицистичния коментар, беседата и портретните ескизи на ярки и интересни личности, с които Провидението е срещало автора.
Представя издателство „Захарий Стоянов“

17:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Представяне на сборника с разкази „С аромат на тютюн“ от Венцислав Божинов

Вторият сборник с разкази на Венцислав Божинов „С аромат на тютюн“ го превръща категорично в зрял автор със своя дума в литературата ни. Той умее да види своите герои и да изгради атмосфера, но това го умеят мнозина. Той умее обаче и най-важното от изкуството на разказвача – да създаде запомнящи се произведения с много прецизно изчислен център на въздействие, които продължават своята невидима работа в сърцето дълго след прочита.
Представя издателство „Рива“

17:00 ч.
Щанд №326
Среща с автограф с Бойка Асиова

Бойка Асиова разказва като свидетел на събитията. Не измисля, а подслушва героите си. Съчувства им, чуди им се, страхува се за тях, стъписва се, сякаш ставащото е извън волята й на автор. Някои обича, други презира, а от трети се пази. Примамва читателя си, за да не изпада той в идеализиране на конкретен герой. Накрая умело ги вплита и сближава в обща драматургия.
Представя ИК „Жанет 45“

17:00 ч.
Щанд №327
Среща с автограф с Владимир Зарев

„Владимир Зарев. Литературна анкета“ представя най-пълно и цялостно творческия път на един от най-значимите съвременни български писатели. Тя ще предизвика интерес не само сред професионалните литератори, но и сред най-широк кръг от неговите почитатели.
Представя издателство „Хермес“

18:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Представяне на киноновелата на Горан Петрович „Под тавана, който се лющи“

Роман за едно провинциално кино и за една прожекция на филм, прекъсната от неочаквано събитие. Кои са трийсетината зрители, дошли на кино в този ден и час, и какво ще се случи с тях след години? Книгата е от поредицата „Новите лица на литературна Европа“, издадена с подкрепата на програма „Творческа Европа“.
С участието на писателя Горан Петрович и преводачката Жела Георгиева.
Представя издателство „Наука и изкуство“

18:00 ч.
Щанд №326
Среща с автограф с Димана Йорданова

Пам Велидис: Димана Йорданова вече е име, което говори достатъчно само по себе си. Поезията й
е фина и остра подобно на сабя за фехтовка, а самата тя е интересен, дълбок и любим събеседник“.
Представя ИК „Жанет 45“

18:00 ч.
Литературен клуб „Перото”
Представяне на писателя Кристофър Бъкстон и неговите романи „Завръщане” и „Далече от Дунава”

Кристофър Бъкстон е един от най-добрите преводачи на българска литература на английски. Съставител и преводач е на Антология на българската поезия на английски език (2016), както и автор на текстове за Димчо Дебелянов и за българската литература и култура. Преводът на Кристофър Бъкстон на част от книгата „Възвишение“ на Милен Русков беше представен в Европейският съюз и авторът получи наградата на ЕС за 2014. Превел или редактирал е английските преводи на „На изток от рая“ на Изабела Шопова, „Бъди ми приятел“ на Юлия Спиридонова и „Мисия Лондон“ на Алек Попов. В резултат на интереса му към българската история и литература се раждат и романите му. Бъкстон е член на Управителния съвет на Британско-Българското общество във Великобритания, негов заместник-председател и отговорен редактор на изданието на обществото. Като резултат на работата му за по-добро разбирателство на твърде непознатата, но богата българска история и култура във Великобритания, през 2015 година Кристофър Бъкстон получава орден от Министерство на културата на Република България.
Представя ИК „Знаци”

19:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Премиера на романа „Грохот“ от Силвия Томова

Светът посреща 1941 година с тревога. Германският райх владее територии от Балтийско до Черно море, искрата на войната е подпалила и Африка. Победителите чертаят картата на една нова Европа, в която ще господства арийската раса, а бъдещето на всички останали народи е заложено на карта. В такива условия България е изправена пред съдбоносен избор. Противопоставянето на най-мощната военна машина към онзи момент е сигурна катастрофа. Как изглежда един от най-страшните военни сблъсъци в историята на човечеството през погледа на обикновения немски войник и хората, оказали се на пътя му? Възможно ли е да мечтаеш за по-добро бъдеще, когато целият свят се преобръща. Романът „Грохот“ талантливо и проникновено ни пренася в окото на бурята, от която България не може да се измъкне. Смел, завладяващ и правдив исторически роман, който не робува на идеологически щампи, нито на пропагандни клишета, а гледа истината право в очите.
С думи за книгата акад. Георги Марков и доц. Светлана Стойчева.
Представя ИК „Жанет 45“

Софийски международен литературен фестивал

Събитията в програмата на Софийски международен литературен фестивал се провеждат в Мраморно фоайе, НДК, ет. 2, с изключение на специално обявените локации.

12:00 ч.
Мраморно фоайе на НДК, ет. 2
Официално откриване на щанда на страните от Вишеградската четворка

18:00-19:00 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2

Откриване на Софийския международен литературен фестивал

„Среща на поколенията“ – Ани Илков, Владимир Зарев и Владимир Левчев представят част от дебютантите на 2017 г.
Дебюти: Антон Стайков, Боян Крачолов, Десислава Николова, Марианна Георгиева
Модератор: Тодора Радева