fb
Книги и киноСпециални

Гледайте първия сюреалистичен трейлър на „Градът и градът“ по Чайна Миевил [видео]

1 мин.

Първият трейлър на сериала по романа „Градът и градът“ (изд. „Алтера“) от британския писател Чайна Миевил вече е тук и изглежда повече от впечатляващо.

Феновете на книгата знаят, че сред измислените европейски градове Бешел и Ум Кома има скрито място, обвито в тайнственост. Съдейки по кадрите, предоставени от BBC, екипът на продукцията е работил доста усилено, за да постигне тази атмосфера.

Дейвид Мориси („Живите мъртви“, The Missing) влиза в ролята на инспектор Тядор Борлу, който разследва убийството на млада жена, окрита мъртва и обезобразена на улица в родния му град Бешел. Уликите постепенно го отвеждат в Ум Кома, където Борлу помога на тамошната полиция.  Тогава обаче героят се сблъсква с Орсини – мистичен трети град, за който се говори, че съществува в пространствата между Бешел и Ум Кома.

Сюрреалистичният характер на сюжета със сигурност представлява голямо предизвикателство за пресъздаване на малкия екран. Ето защо не се изненадваме от решението на сценариста Тони Гризони да използва гласа на разказвача, за да обясни странностите в историята.

Британският автор Чайна Миевил споделя, че е написал книгата за неизлечимо болната си майка, която е била огромен фен на „уиърд“-а в литературата. Творбата му печели награди „Хюго“ (2010 г.), BSFA (2009 г.) и „Артър Кларк“ (2010 г.) за най-добър роман, а също така и „Локус“ за най-добро фентъзи заглавие на 2010 г. През 2013 г. „Градът и градът“ е адаптирана и като пиеса от Кристофър М. Уолш.

Премиерата на „Градът и градът“ ще се състои на 6 април по BBC Two във Великобритания. Ето го и трейлъра:

Изображение на публикацията: BBC