fb
НовиниПо света

Големи издатели предупреждават за киберпрестъпници, крадящи ръкописи

2 мин.

Няколко последователни фишинг* атаки, насочени срещу издатели и литературни агенти, предизвикаха остра реакция от страна на големи издателства, осъществяващи дейност в глобален мащаб, научаваме от Books and Publishing.

Северноамериканският клон на Penguin Random House изпрати спешно известие до всичките си служители, което гласи:

В последно време ставаме свидетели на завишени опити за кражба на ръкописите ни. Това се случва в множество точки по света. Индивидите, които се опитват да се сдобият с тези ръкописи, познават бизнеса ни изоснови. Тряба да се защитим от възникналите заплахи.

Киберпрестъпниците също така се опитват да се доберат до ръкописи на великобританския клон на компанията, както и на Pan MacmillanОнлайн медията Bookseller цитигра анонимно директора на друго световноизвестно издателство, който споделя, че „макар отдавна да има измами, целящи неправомерен достъп до конфиденциална информация, например договори, ловът за ръкописи е ново развитие на проблема“. 

Миналата седмица лондонската агенция за литературен скаутинг Eccles Fisher попадна под прицела на фишинг атака, чиято мишена бяха ръкописи, данни на авторите и други поверителни материали. Тя е била осъществена посредством имейл, привидно изпратен от името на собственичката на компанията Катрин Екълс.

Екълс коментира:

Чувала съм за подобни случаи в миналото, особено в периода около книжните панаири. Който и да е написал този имейл, притежава вътрешна информация […] някой, запознат с нашата инустрия и хората, с които работим. Това би могло да окаже пагубен ефект върху репутацията ни. Искаме да го спрем и да насърчим и останалите да бъдат бдителни.

* Фишинг – кражба на лични дани и електронна самоличност, обикновено чрез изпращане на подмамващи имейли, маскирани като съобщения от благонадежден изпращач или уебстраница – бел. ред.

Снимка на публикацията: Infomax