fb
Ревюта

„Градска готика” – книга, от която няма да излезете живи

3 мин.
Gradska gotika Brayan Kiin

Gradska gotika Brayan KiinТъкмо се чудех на кой роман да посветя хелоуинското си ревю тази година и „Градска готика” услужливо се пръкна по книжарниците. Прелестната кървава ръчица, красяща корицата, се протегна умолително към мен и просто нямаше как да не й отвърна. Дадох й шанс. И, честно казано, след прочита на най-новото попълнение в поредицата „Magica“ на „Изток-Запад“ се чувствам като нов човек. Добре де, може би малко преувеличавам, но не може да се отрече, че стомахът ми е по-силен от всякога и едва ли нещо може да му се опре след подобно приключение.

Сюжетът на „Градска готика” е стар като света – колата на група заблудени тийнейджъри се поврежда насред градското гето и пред перспективата да бъдат ограбени или убити от някоя местна банда, нашите герои решават да потърсят „убежище” в мрачната викторианска къща, издигаща се сред сенките на квартала. Проблемите започват тогава, когато веселата дружина осъзнава, че веднъж влезли в къщата, изход навън няма. Сградата е пълна с капани, заложени от противните й, страховити обитатели – изроди-канибали, които тръгват на лов за бедните младежи. И сплатeрпънкът се отприщва.

За незапознатите с термина „сплатeрпънк”, каквато доскоро бях и самата аз, нека поясня – това е хорър, който не залага толкова на психологическия страх, колкото на чисто физическото отвращение. Ако имате слаби стомаси и сте гнусливи, това НЕ е вашата книга. Ако обаче нямате нищо против да разтоварвате с безсмислени кланета, ще се влюбите в „Градска готика”. Страниците на романа буквално вонят на разложение. Брутално насилие, разнообразни секрети, черва, размазани мозъци, извращения, гаври с трупове… Брайън Кийн любезно ни описва в най-големи подробности всяка гадория, която болният му мозък е родил. И да, може да бъде много забавно, ако оставите задръжките ви да паднат. Има опасност да пропуснете някое и друго хранене, но пък книгата се чете толкова бързо и лесно, така че това неудобство няма да ви притеснява твърде дълго.

„Градска готика” може да бъде описана най-точно така – guilty pleasure. Никой не очаква от вас да се насладите на заплетения сюжет или добре изградените образи, защото в тази книга те просто не присъстват. Какъв е смисълът нещата да се усложняват допълнително, при положение че идеята е всички да страдат максимално и да свършат като размазана купчина плът? Извратено удоволствие, но няма как да знаете дали ви допада, преди да сте го пробвали, нали?

Споделете отвращението и на Книжен Жор.

Не забравяйте също, че „Градска готика“ е първият роман с добавена реалност, излизащ на българския пазар. Вижте повече подробности на линка и определено не пропускайте да „съживите“ интерактивната корица чрез безплатното мобилно приложение AR-Code.

[ + ]