fb
БългарияНовини

Еднаквите думи в балканските езици – в Графонетика

1 мин.
grafonetica

Бихме могли да се хванем на бас, че никога не сте се замисляли колко на брой и кои точно са еднаквите думи в балканските езици. Идеята да ги открие обаче явно е хрумнала на журналиста от БНТ Даниел Ненчев и (неизвестно колко време по-късно) се появява върху фасадата на Betahaus Sofia.

„Графонетика” на практика е нова дума, която обобщава сбора от еднаквите думи в балканските езици – общо 82 на брой. Думата е съчетание от значенията на думите „пиша” и „звуча”.

Инсталацията „Графонетика“ пък представя думите, които звучат еднакво или близко и се изписват по еднакъв или близък начин на български, гръцки, турски, сръбски, хърватски, албански, македонски, словенски и румънски. Вече изобразени върху Betahaus, думите са част от акция в основната програма на Sofia Design Week 2013.

Изследователският проект и езиковият анализ за „Графонетика“ са направени от доц. д-р Валентин Гешев, който ръководител на катедра Славянско езикознание в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Изпълнители на проекта пък са художници от Балканите. Вижте част от творческия процес.

Официално „Графонетика“ е отворена за посещение до 23 юли, но някак подозирам, че думите ще останат върху фасадата и след това.

А кои са тези 82 думи ли? Вижте ги в този файл.

Уникални кадри от самото създаване на изображенията в „Графонетика“ можете да видите на официалното Facebook-събитие на проекта.