fb
БлогБлогове

Ханс-Оке Лиля в #АзЧетаНаЖиво: Стивън Кинг не може да спре да пише за „Тъмната кула“

2 мин.

Българските читатели и фенове на хоръра имаха възможността да зададат своите въпроси на Ханс-Оке Лиля в първия видеочат, излъчен на живо във фейсбук страницата на „Аз чета“ в неделя и осъществен благодарение на издателство „Плеяда“. Модератор на разговора с най-верния хроникьор на Стивън Кинг и съставител на сборника „Сияние в мрака“ (изд. „Плеяда“) беше създателят на „Аз чета“ Александър Кръстев.

От дома си в Швеция Лиля сподели, че юбилейната антология се радва на успех и продължава да получава нови издания по света. Сред тях е и шведското, което се очаква да излезе през октомври. През февруари 2019 г. пък ще можем да слушаме и аудиоверсия на сборника, продуцирана от Simon & Schuster – издателството на Кинг.

Лиля ни преведе и през личната си библиотека и с гордост показа свои колекционерски издания и такива с автограф.

Първият читателски въпрос беше свързан със сериала „Касъл рок“, вдъхновен от творчеството на Краля, и очакванията към втория сезон. Лиля сподели, че е харесал по-голямата част от продуцията, интересната история и добрата актьорска игра. На следващия въпрос дали предвижда, че ще има евентуално продължение на култовата поредица „Тъмната кула“, той отговори:

Не мисля, че Кинг някога ще престане да пише за „Тъмната кула“. Убеден съм, че ще има продължение, но не и дали ще бъде цяла книга или разказ. Битката при Джерико Хил е била споменавана като идея, а това е особено важна част от историята.

Лиля сподели и дали смята книгите на Кинг в съавторство за по-слаби от самостоятелните му творби:

Колаборациите на Кинг са ценни с това, че са различни. Преди в тях звучеше само неговият глас, а сега се усещат особеностите на разказвачите, като най-очевидният пример е „Спящите красавици“. Разбира се, Кинг има и по-добри книги, но също и такива, които са по-слаби в сравнение с колаборациите.

Що се отнася до романа на Кинг, чието продължение би искал да види, Лиля посочи „Живата факла“.

Припомняме, че Ханс-Оке Лиля гостува в България в началото на годината по покана на издателство „Плеяда“, за да представи сборника „Сияние в мрака“. Тогава той сподели с гостите на събитието историята на създаването на блога „Библиотеката на Лиля“ и разказа за срещите си с Краля.

Пълния разговор можете да гледате тук: