fb
БългарияНовини

„Сияние в мрака“ озари София с гостуването на един от най-големите фенове на Стивън Кинг

3 мин.

Най-верният хроникьор на Стивън Кинг и създател на най-големия сайт, посветен на Краля – „Библиотеката на Лиля“, пристигна в България, за да представи юбилейната антология „Сияние в мрака“ (изд. „Плеяда“). Срещата с шведа Ханс-Оке Лиля, на която „Аз чета“ бе медиен партньор, се проведе в събота в столичната книжарница „Хеликон-Витоша“ и събра множество фенове на хоръра. Водещ на събитието беше книжната блогърка и автор в „Аз чета“ Ася Ангелова.

Сборникът „Сияние в мрака“, на който Лиля е съставител, е издаден по повод 20-годишнината на „Библиотеката на Лиля“ и събира 12 разказа от 13 знакови имена в съвременния хорър, включително Клайв Баркър, Ричард Чизмар, Брайън Кийн, Рамзи Кембъл и един класик в лицето на Едгар Алън По. Първата история е от самия Кинг. Озаглавена е „Синият компресор“, публикувана е за първи път през 1971 г. в списание, което отдавна не съществува, и не е включвана в нито един сборник с разкази от Краля. Към всяка творба има илюстрация, специално нарисувана от американската художничка Ерин Уелс, а художник на корицата е многократно награждаваният Винсент Чон.

Лиля представи кратка презентация относно историята на сайта, показа различните дизайни, през които е минал, и се пошегува с естетическите качества на по-старите. Разказа за трите си срещи с Краля на ужаса и допълни с информация за книгите, вдъхновени от „Библиотеката на Лиля“, в чието създаване е участвал като автор или съставител. На запитването дали самият той възнамерява да се пробва на творческото поприще обаче Лиля призна чистосърдечно, че не се смята за достатъчно добър в писането.

Лиля сподели още, че не му остава толкова време за четене, колкото му се иска, но сред любимите му автори (като изключим Стивън Кинг, разбира се) са Джо Хил и Йон Айвиде Линдквист. Той отговори и на няколко интригуващи въпроса, зададени му на фейсбук страниците на „Аз чета“ и издателство „Плеяда“, и избра двама души, които да получат като награда книга, подписана от него.

След официалната част шведският блогър с удоволствие раздаде автографи и си поговори очи в очи с присъстващите читатели.

Ханс-Оке Лиля е роден през 1970 г. и работи в софтуерна компания в шведския град Йоребро. Създава „Библиотеката на Лиля“ (www.liljas-library.com) през 1996 г., когато е на 26 години. Отначало публикува само информация от други източници, но постепенно започва да добавя свои коментари и рецензии. Днес сайтът е сред най-посещаваните уебстраници за Стивън Кинг, харесван е и от запалените почитатели, и от онези, които тепърва откриват магията на Краля.

Гостуването на Ханс-Оке Лиля в България се осъществи по покана на издателство „Плеяда“ с медийното партньорство на „Аз чета“, радио „Хеликон“, Kafene.bg, Vibes.bg, „Книголандия“, „Четат ли двама“, OperationKino.net, „Под моста“, „Книги завинаги“, Lira.bg и Trio.bg.

Очаквайте скоро специалното видеоинтервю на Ханс-Оке Лиля за „Аз чета“. Междувременно не пропускайте ревюто на Ася за „Сияние в мрака“.

Пълния запис от събитието можете да гледате тук:

[ + ]