fb
БлоговеМнения

Хари Потър, благодаря…

3 мин.
hari poatar

hari Potar, blagodariaОт скоро много се забавлявам с блог платформата tumblr – тя е безкраен извор на красиви картинки, депресарски цитати и типичен интернет хумор… освен всичко това изглежда потребителите й (имам чувството, че средната им възраст е 15 и с моите 24 години аз съм като някакъв динозавър) са обсебени от моите лични мании – шоколад, Dragon Age, книги, много книги… Но сякаш сред тази планина от книги изпъкват най-силно „Игрите на глада“ и „Хари Потър“.

Може би това с „Хари Потър“ ще е временно, докато премине шумът покрай последния филм. Но именно този последен филм продиктува вълна от носталгия – ерата на Хари Потър наистина приключва. Дори и Pottermore, новият проект на Роулинг, не успява и никога няма да успее да накара почитатателите приятелите на Хари Потър да се чувстват по същия начин. Никое дете повече няма отброява дните до появата на новата книга и да чака в полунощ книжарницата да отвори врати – и да помни това чувство през целия си живот. Те ще имат всичко на готово – седемте книги ги очакват във всяка книжарница, реална или виртуална. Филмите са само на няколко клика разстояние… Не завиждам на тези деца.

Нека си признаем – колкото и да отричат „Хари Потър“, защото е комерсиална книга, а Джоан К. Роулинг да заклеймяват като алчна милионерка, именно те – очилатият Хари и английската домакиня – промениха представата за четенето на цяло едно поколение. А може би дори на повече от едно.

Позволявам си да преведа тук нещо, което намерих там – в блогът Dear Mr. Potter. Авторът е на 21 години и се е подписал просто като Danielle P., но думите му ? вече са били препубликувани или отбелязани като любими от почти 50 000 души. Сигурна съм, че много от вас, също ще ги харесат:

Г-н Хари Потър,
Благодаря Ви, че останахте силен, когато ние не успявахме.

Г-н Роналд Уизли,
Благодаря Ви, че винаги се връщате.

Г-ца Хърмаяни Грейнджър,
Благодаря Ви, че имате добро сърце.

Г-н Джордж Уизли,
Благодаря Ви, че намирахте нещо смешно, когато ние нямахме сили дори да се усмихнем.

Г-н Пърси Уизли,
Благодаря Ви, че вярвате в силата на семейството.

Г-н Албус Дъмбълдор,
Благодаря Ви, че осветихте пътя.

Г-н Дъдли Дърсли,
Благодаря Ви, че показахте добрина.

Г-н и г-жа Уизли,
Благодаря Ви за всичко, което пожертвахте.

Г-н Сириус Блек и г-н Ремус Лупин
Благодаря Ви за вашата лоялност.

Г-н Рубиъс Хагрид,
Благодаря Ви за неуморимо състрадание.

Г-н Невил Лонгботъм,
Благодаря Ви за вашата смелост.

Г-ца Луна Лъвгуд,
Благодаря Ви за мъдрите думи.

Свободният домашен елф Доби,
Благодаря Ви, че ни показахте истинската стойност на приятелството.

Г-н Фред Уизли,
Благодаря Ви за спомените.

И на г-н Сивиръс Снейп,
Благодаря Ви за вашата любов.

И на г-жа Джоан Катлийн Роулинг,
Благодаря ви за моето детство.

-Danielle P., 21

 

[ + ]