fb
Ревюта

„Хари Потър и Методите на рационалността“ – алтернативният Хари, който ще ви замае главата

4 мин.

snap-cover-smallНесъмнено „Хари Потър“ е една от най-известните поредици в света. Сред най-хубавите явления, свързани с подобен феноменален успех, е вдъхновението, което подарява на поколения малки и големи.

За разлика от някои други автори, Дж. К. Роулинг винаги е подкрепяла писането на фенфикшъни, и публично е споделяла колко я радват. На сайта FanFiction.Net можете да откриете безброй фенфикшъни, развиващи се в света на Хари Потър. От предистории до алтернативно развитие на главната такава, всичките имат нещо общо – Хогуортс, магията, Потър.

Един от въпросните фенфикшъни обаче изпъква и привлече погледа ми. Няма да лъжа, че много време се чудех дали да го почвам, но след упоритата и разпалена препоръка на близък приятел, придружена от множество цитати от произведението, се реших.

„Хари Потър и Методите на рационалността“ е творение на Елизер Юдковски (Eliezer Yudkowsky), който е писател, блогър и говорител в полза на приятелски настроения изкуствен интелект (friendly artificial intelligence, термин, въведен от самия Юдковски). Има доста академични трудове на тема човешки и изкуствен интелект, но също така се е съсредоточил в това да разнищи тайните на човешката рационалност и магическите неща, на които е способен мозъкът ни. Заедно с колегата си Робин Хенсън създават блога LessWrong, в който се стремят да „усъвършенстват изкуството на човешката рационалност“.

Та, „Хари Потър и Методите на рационалността“ е една алтернативна версия на поредицата „Хари Потър“. В тази версия леля Петуния не се е омъжила за Върнън Дърсли, а за успешен в академичните среди биохимик. Хари не живее в килера под стълбището, не е тормозен от Дъдли, а напротив: израства в една чудесна среда на семейно щастие и любов. Животът му се върти около науката и научните трудове, а самият Хари е доста талантлив, що се отнася до разбирането на сложни научни материи, свързани с физика, химия и биология. Но писмото от Хогуортс все пак пристига. И супер рационалният Хари започва да страда от постоянна мигрена и когнитивен дисонанс.

Всичко, абсолютно всичко в този фенфикшън е различно. Никой не е в „правилния“ дом, а Хари и Драко са първи дружки… защото Хари вижда полза в това, разбира се. Характерите на познатите герои са абсолютно различни, някои прекрасни и любими образи всъщност са големи гадове, а най-големите злодеи са невинни и чисти като сълзица. Самото четене на това произведение причинява лека мигрена и когнитивен дисонанс.

Случващото се в Хогуортс противоречи на мисленето на Хари, защото той иска и се опитва да си го обясни. MethodsofRationality_YudkowskyДори магиите. Чупи всички магически закони благодарение на силата на физиката. А самата личност на Хари няма нищо общо с вече познатата ни. Младият възпитаник на Рейвънклоу е със студен ум, изключително умен, може би твърде умен, много арогантен и непреклонен. Което, разбира се, му изиграва лоша шега в някои моменти. Може да си гений, който разбира от квантова физика, но за някои неща си просто на 11 и не можеш да прилагаш 11-годишните си възгледи спрямо всичко. И алтернативния Хари го разбира по труден начин.

Знам, че този фенфикшън звучи като абсолютна анатема за заклетите фенове на Потър. Ако си тръгнал да четеш алтернативни истории, очакваш да се сблъскаш с действие, близко до това в книгите на Дж. К. Роулинг. Другият фактор, който може да ви откаже, е, че въпросният фикшън е с доста епични размери… може би е около 2000 страници без епилога.

И все пак! Ако обичате физиката, биологията, химията, научните разработки, големите главоблъсканици и напрегнатия сюжет – препоръчвам ви го! Всички научни теории, факти, закони, каквото-там-се-сетите, които Юдковски е използвал, за да развие историята, са предоставени в сайта на LessWrong. Говоря ви за реално съществуващи теории и трудове. Този фенфикшън е безкраен извор на нови знания. Някои наистина сложни материи пък са обяснени по достъпен, приятен начин, предизвикващ ви да си кажете: „Ахаааааа! Сега разбираааам!“. (Което обяснява, защо четенето на „Слепоглед“ ми се стори толкова лесно, „Хари Потър и Методите на рационалността“ си е цял учебник по всичкология.)

Произведението е предоставено безплатно в сайта HPMOR.com от самия Юдковски, като можете да го четете онлайн или да го свалите в удобен за вас формат.

Не забравяйте, че тази вечер от 18:00 ч. в книжарница „Хеликон Витоша“ за втора поредна година ще се проведе „Нощ на книгите за Хари Потър“. Ако сте фенове на поредицата, не пропускайте да се включите!