fb
НовиниПо света

Харуки Мураками призовава за мир в Украйна с музика

1 мин.

Известният японски писател Харуки Мураками ще излъчи специална едночасова радиопрограма тази седмица, призоваваща за мир на фона на продължаващата инвазия на Русия в Украйна, съобщи Tokyo FM. Писателят има свое собствено радио шоу в Япония, в което редовно води слушателите на обиколка на обширната си колекция от записи.

В програмата, която ще бъде излъчена от 23 ч. токийско време, в петък, Мураками ще включва около десет музикални парчета, избрани от личната му колекция от записи, които призовават за прекратяване на войната и фокусиране върху ценността на живота. Той също така ще обясни социалния произход зад музиката, заедно с превода на техните текстове.

„В Украйна започна война, която никой не е пожелал“, каза 73-годишният писател в изявление. „Може ли музиката да сложи край на войната? Вероятно не. Но със сигурност музиката може да накара слушателите да си кажат „трябва да спра войната“.

Международно признат писател, Мураками е носител на множество награди за романи като „Норвежка гора“, „Кафка на плажа“, „1Q84“ (изд. „Колибри“).

Можете да поръчате книгите на Мураками от Ozone.bg с 5% отстъпка с код azcheta22q1.