fb
Големите

Харуки Мураками – джазът, котките и душевните струни

5 мин.

Харуки Мураками не само е сред най-известните японски автори, но е един от най-популярните писатели изобщо. Роден е на 12 януари 1949 г. в Киото, Япония. Прозрението, че може би притежава таланта да пише, го спохожда по време на бейзболен мач. Първият му роман Hear the Wind Sing e публикуван в Япония през 1979 г., а през 1981 г. е екранизиран от Омори Казуки.

Мураками споделя, че първоначално тръгва да пише книгата на английски, за да усети как ще звучи, но осъзнава, че стилът му е ограничен, тромав и съставен само от прости изречения. Също така отказва първите му няколко книги да се превеждат на английски. Радваме се, че впоследствие променя решението си! Твърди, че не обича да препрочита произведенията си на японски, но понякога чете преводите, защото намира за забавно колко се отдалечава текстът от оригинала и как се променя. Звучи точно в негов стил, нали?

Емблемата на Peter Cat

Музиката заема голяма част от творчеството на Мураками. Влюбва се в джаза, след като гледа концерт на Art Blakey and the Jazz Messengers в Кобе. От 1974 до 1981 г. е собственик на джаз клуб, наречен Peter Cat. Отначало заведението се намира в предградията на Токио, но след време двамата със съпругата му го местят в по-централната част на столицата, където Мураками написва първите си произведения. Музиката е навсякъде в книгите му. В интернет можете да откриете цели плейлисти с песни и композиции, които японският писател споменава на страниците им. Самият той притежава над 6000 плочи. Когато го питат кое място би посочил като любимо, Мураками отговаря: „Бостън, Масачузетс, защото е най-удобният и удовлетворяващ град за колекциониране на джазови плочи втора ръка“.

Друг типичен елемент от историите му е наличието на котки. Мураками твърди, че котките винаги са присъствали в живота му и че е изключително привързан към тях. Макар да не смята, че носят по-особена символика, ни насърчава сами да я открием за себе си.

Книгите му са увенчани с много награди и се радват на всеобщо признание. През 2006 г. Мураками е отличен с приза „Франц Кафка“, през 2015 г. влиза в списъка със стоте най-влиятелни личности на TIME, а през ноември същата година печели литературната награда „Ханс Кристиан Андерсен“, която е връчвана също и на Дж. К. Роулинг.

Напоследък най-често се говори за потенциала му да спечели Нобелова награда за литература. Мураками шеговито призовава хората да го сравняват с Леонардо ди Каприо и прословутия „Оскар“, който всички искаха актьорът да получи. Когато директно го питат какво чувства по повод възможността да стане Нобелов лауреат, Мураками отговаря със смях: „Не, не искам награди. Това означава, че си свършен!“.

На българския пазар можете да откриете много негови книги, но няма гаранция, че ще ви харесат. Мураками е някак специфичен, макар и не толкова, че да не се чете масово. Един от най-известните му романи – „Норвежка гора“, представлява експеримент, доказателство, че японецът е способен да пише реалистично.

Именно „Норвежка гора“ беше първата ми среща с Мураками – четох с предубеждение, с лека досада, не разбирах особено сюжета. Тогава беше декември и работех в магазин за обувки. Когато си спомням за този период, ми се струва доста сюрреалистичен, може би заради романа, който го съпътстваше. Специфичното при книгите на Мураками, при това потвърдено от мнозина, е, че той е способен да докосне невидимите струни в душата на читателя си. Стилът му е толкова фин, толкова отдаден на дребните детайли, че успява да изостри сетивата ти до степен, в която имаш усещането, че преживяваш случки от книгата. Щом стигнах до момента с пожара например (не искам да издавам за онези, които не са го чели), осъзнах, че около мен вият сирени, а отсрещната сграда е в пламъци. Стоях пред магазина, наблюдавах работата на огнеборците, притиснала книгата до гърдите си, и тогава разбрах за какво говорят хората. Моментът беше толкова нереален и объркващ, че ме накара да погледна на Харуки Мураками с други очи.

Тази история следва да ви покаже, че можем да ви говоря много за биографията, творчеството и същността на Харуки Мураками, но ви гарантирам, че най-добре можете да го опознаете чрез произведенията му. Истории, които са колкото реалистични, толкова и магически, колкото абстрактни, толкова и близки до душата. Защо? Защото говорят за най-тъмните и интимни кътчета на човешката личност.

Честит рожден ден, Харуки Мураками!

Всички книги на Харуки Мураками можете да поръчате в Ozone.bg.

Прочетете мнението на екипа за сборника „Мъже без жени“, романите „Спутник, моя любов“„Безцветният Цукуру Тадзаки и неговите години на странстване“„Хроника на птицата с пружина“ и петте книжни препоръки от Мураками.