fb
НовиниПо света

Хелън Макдоналд взе наградата за книга на годината на Costa

1 мин.
Makdonald

Британската писателка Хелън Макдоналд спечели литературната наградата Costa за книга на годината с “H is for Hawk”, съобщава Guardian. Тя беше обявена за краен победител на Costa Book Awards за 2014 г на специална церемония във вторник вечер в Лондон, където й беше връчен и чек за 30 000 паунда.

В автобиографичния си роман Макдоналд разказва как се е справила със скръбта след изненадващата смъртта на баща си и как се впуска в налудничавото предизвикателство да обучи ястреб – най-неукротимата сред грабливите птици. Вплетена в книгата е и биографията на Т. Х. Уайт, който повече от 60 години преди нея, също се опита да тренира ястреб.

Писателят Робърт Харис, който председателстваше журито тази година, заяви:

“Всички сме съгласни, че това е една прекрасна, силна, точна, режеща проза. Умно и талантливо написана книга, в която отделните части са майсторски преплетени. Има книги, които получават награди, защото ги изискват, а публиката не успява да ги припознае. Мисля, че “H is for Hawk” ще се хареса на всички.”

Costa Book Awards е различна от другите награди и ценна с това, че поставя победителите от индивидуалните категории едни срещу други. Книгата на годината се избира от най-добрите в категориите: роман, биография, поезия, дебют и детска книга, които се определят на по-ранен етап също от жури. “H is for Hawk” е победител в категорията биография за тази година.

С “H is for Hawk”  Макдоналд спечели и престижната награда за нехудожествена литература “Самюъл Джонсън” през ноември.