fb
НовиниПо света

Сали Руни стана най-младата носителка на награда Costa

2 мин.

Ирландската писателка Сали Руни стана най-младата носителка на престижната литературна награда Costa. Двайсет и седем годишната авторка спечели отличието в категорията за роман с втората си творба, озаглавена Normal People – любовна история за израстването, която според журито „би могла да развълнува всеки читател“. Вече е потвърдено, че книгата ще излезе и на български с логото на издателство „Еднорог“ през първата половина на 2019 г.

Четиресет и седмото издание на наградата отличи още Стюарт Търтан за първия му роман The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle. Журналистът на свободна практика победи конкуренцията в категорията за дебют, а вече се говори и за бъдеща екранизация. Професорът по английска литература в Оксфорд Барт ван Ес пък грабна приза за най-добра биография с мемоара The Cut Out Girl – необикновената история на млада холандска еврейка, която през Втората световна война се укрива от нацистите в домовете на тайна мрежа от приемни семейства.

Шотландският поет Дж. О. Морган триумфира в своята категория с шестата си поема Assurancesкоято предава гласовете на лирически герои, повлияни от Студената война. За победителка в категорията за детска литература пък беше обявена Хилари Маккей. Тя стана двукратна носителка на наградата с The Skylarks’ War – драматичен разказ за несгодите на едно семейство през Първата световна война. Журито определи творбата ѝ като „най-съвършения роман, който бихте искали да прочетете“.

Петимата призьори бяха избрани сред 641 претенденти, а произведенията им ще се съревновават за голямото отличие „Книга на годината“ на Costa. Всеки от авторите ще получи премия от 5 000 лири. Големият победител в надпреварата ще бъде обявен на 29 януари на официална церемония в Лондон. Той ще бъде избран от осемчленно жури с председател журналистката от BBC Софи Роуартанд.

Costa Book Awards се връчват на англоезични автори от Великобритания и Ирландия и по традиция отличават литературни произведения, чиято основна цел е удоволствието от четенето. Миналогодишна награда за „Книга за годината“ беше присъдена посмъртно на поетесата Хелън Дънмор за стихосбирката ѝ Inside the Wave.

Снимка на публикацията: Kate Loftus O’Brien

[ + ]