fb
НовиниПо света

Военният репортер Джак Феъруедър е носител на наградата Costa за 2019

2 мин.

Бившият военен репортер Джак Феъруедър спечели литературната награда Costa за биографичната си книга The Volunteer тази вечер на церемония в Лондон. Произведението разказва историята на полския войник от съпротивата Вѝтолд Пилѐцки, който доброволно влиза в Аушвиц, за да разкрие ужасите пред света.

Сиан Уилямс, председател на журито, присъдило отличието, коментира избора си така:

Журито беше единодушно в избора си на The Volunteer от Джак Феъруедър. Това е една забележителна история, ритмична като трилър, тя се чете като роман, макар да не е художествено произведение, а факт. Това е история, която никой от нас не е чел досега – една необикновена и важна книга, която хората имат нужда да прочетат”.

Феъруедър посвети наградата на децата на главния герой, вдъхновил книгата, Вѝтолд Пилѐцки – Анджей и Зофиа, които са били свидетели на обявяването на баща им за враг на държавата по време на комунистическия режим.

“През 1948 г. те са седели в своето училище в комунистическа Полша и са слушали как обявяват, че баща им е бил екзекутиран за измяна на държавата. През следващите 50 години те са нямали представа какво е сторил баща им в Аушвиц”, каза Феъруедър и допълни: “За мен беше истинско удоволствие и привилегия в писателската си кариера да мога да споделя тази история с вас.”


Биографията на Феъруедър победи в литературното съревнование Сара Колинс за The Confessions of Frannie Langton в категория “Дебют”, Джонатан Ко за Middle England за “Най-добър роман”, Мери Джийн Чан за Flèche в “Поезия” и Джасбиндър Билан за Asha and the Spirit Bird в “Детски книги”.

Costa Book Awards се връчват на англоезични автори от Великобритания и Ирландия и по традиция отличават литературни произведения, чиято основна цел е удоволствието от четенето. Миналогодишна награда за „Книга за годината“ беше присъдена на Сали Руни за „Нормални хора“.

Снимка на публикацията: Reuters