fb
БългарияНовини

Helvetia – новата форма на пътеписа

1 мин.
raycho stanev

raycho stanevПървата ми асоциация, когато чух за проекта Helvetia на Райчо Станев беше свързана с типографията.
Предположих, че като графичен дизайнер е подготвил нещо за популярния шрифт Helvetica. Но бях изненадана.

Helvetia е визуалният дневник на Райчо по време на една тридесетдневна обиколка на Швейцария, тъй като това е името на жена, символ на Конфедерацията. Десетки детайли на ежедневното, събрани в пъстър калейдоскоп, който разчупва стереотипа за страната на кравите, часовниците и шоколада. Изложбата Helvetia се открива на 14 март от 18 ч. в Гьоте Институт (на ул. Будапеща №1) и ще продължи до 31 март.

За Райчо всяко пътуване е преживяване, което си струва да бъде споделено. А той е чудесен разказвач, който борави еднакво умело и със снимките и с думите. Бележките му улавят атмосферата на местата, щрихират пейзажи и емоции и много напомнят на миниатюрни разкази. Редакторската намеса на Нева Мичева – самата тя любител на пътешествията – помага за плавното разтваряне на текстовете в образите и същевременно маркира думи, които със своята интензивност допълват картината на пътуването.

Helvetia е съвременния формат на пътепис-мозайка от впечатления, който дава на публиката свободата да доизмисля местата и доизфантазира историите. В голяма степен проектът очертава и интерактивния книжен модел на бъдещето, където читателят участва като съавтор.