fb
Ревюта

„Хенри Хъгинс“, или премеждията на едно обикновено хлапе и кучето му

2 мин.
Henry Hagins Bevarli Kliari

Henry Hagins Bevarli Kliari„Хенри Хъгинс” (изд. „Милениум“) е първата книга на Бевърли Клиъри, която през годините ще бъде последвана от над 30 книги за деца и множество награди и отличия за авторката. Книгата представлява опитът на младата библиотекарка Клиъри да отговори на нечетящите момчета от местното училище, които възкликват „Къде са книгите за деца като нас?”, докато се опитват да намерят четива, които са им интересни.

„Хенри Хъгинс” е сборник с шест истории с неизменното участие на Хенри и неговото куче Рибси. Всъщност, първата разказва точно за запознаването на двойката. А тя е забележителна! Момчето винаги успява да се забърка в някоя каша, при все че не е от прекалено буйните хлапета, а и Рибси допринася със своя дял в премеждията („Бледорозовото куче”). Дори и привидно безобидните занимания на Хенри, като гледането на две тропически рибки, играта със Скутър и новата му топка или участието в коледната училищна пиеса, се превръщат в малки катастрофи.

Подобно на всички обикновени деца, Хенри не е някой супер герой. Бевърли Клиъри обаче безспорно умее да показва на читателите, че дори обикновеното момче има силите и изобретателността да се справи с проблемите. Историите на авторката притежават и един особен уют. Не се отличават с екстравагантност, изключителни хрумвания или вихрено действие, но докато четеш, имаш чувството, че разказват за ситуации, в които лесно можеш да попаднеш и ти. „Хенри Хъгинс” притежава всичко необходимо, за да привлече интереса дори и на деца, които по принцип не четат, защото описва затруднения и емоции, близки до живота на обикновените деца.

Бевърли Клиъри е една от любимките на екипа ни, което личи и от ревютата ни за нейните книги:“Бийзъс и Рамона”, “Хенри и Бийзъс”“Рамона Белята”“Рамона Смелата”, “Рамона Куимби на 8 г.”,“Рамона завинаги”“Хенри и клубът”“Хенри и Рибси”“Мич и Ейми” и “Светът на Рамона”. Преди време нейните герои станаха дори част от “Читателска щафета 3: Бийзъс, Рамона и Хенри”.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.