fb
Ревюта

Херман Майер е велик пич!

2 мин.
sastezanieto na moya zhivot

sastezanieto na moya zhivotТова щеше да бъде краткият ми анализ на книгата „Състезанието на моя живот” само допреди няколко часа… Тази сутрин обаче ми се случи нещо, което още не мога да асимилирам – три от студентките ми, които учат, забележете, магистърска програма по „Спортна журналистика”, дори не бяха чували за него! Заради това ще ми се наложи да понапиша малко повече…

Автобиографията на Херминатора (написана в тандем със спортния журналист Кнут Окресек) е една от най-впечатляващите книги на спортна тема излизали някога! За разлика от „Пътуване обратно към живота” на Ланс Армстронг, тя не е емоционална и не те кара да плачеш, но също е химн на човешкия дух. Неслучайно един от предговорите към нея е написан именно от великия тексасец, който спечели седем пъти обиколката на Франция, след като се пребори с рака.

Състезанието на Херман приключи в буквалния смисъл през октомври 2009, когато той обяви, че спира със спорта, но нашето състезание продължава и ако искаме да го спечелим е добре да се огледаме в живота на този голям мъж, започнал като зидар и завършил като четирикратен носител на Голямата световна купа в алпийските ски и победител в 54 старта в нея (преди него е само Ингемар Стенмарк).

В книгата си Херман не се прави на велик, не се натрапва и не дава съвети, но това, което ни казва, е изключително важно. Важно, защото в объркания ни и лишен от ценностна система свят, всички ние получаваме почти безплатна рецепта за успех. Рецепта, която ни показва, че всеки от нас има потенциала да бъде звезда, стига да разбере навреме какво може да прави и да усъвършенства уменията си, посвещавайки се изцяло на това с цялата си воля, амбиция, педантичност и упоритост.

Това е положението – Херман Майер е велик пич! Задължително прочетете автобиографията му!