fb
НовиниПо света

Хилари Мантел няма да пише повече исторически романи

2 мин.

Хилари Мантел обяви, че не планира да пише повече исторически романи, а ще се концентрира върху театъра и разказите, научаваме от The Guardian. Това стана ясно по време на онлайн участието на писателката в Единбургския международен фестивал на книгата. 

“Не възнамерявам да създам друг голям исторически роман. Смятам, че е доста важно да го кажа и се надявам хората да спрат да ми пишат с предложения. Прекрасно е, че хората имат апетит към него, но имайки предвид темпото, с което работя, бих искал да поживея, преди да е станало твърде късно. Откровено казано, последните три – четири години бяха особено трудни. Наистина не съм имала почивка между тях”, казва Мантел в интервюто на Шарлот Хигинс от The Guardian.

Последният ѝ роман за Томас Кромуел – The Mirror and the Light – бе публикуван през март, а в края на юли книгата влезе в дългия списък за наградата “Букър”. И двете предишни части на знаменитата историческа трилогия – „Вълци“ и „Доведете труповете“ (изд. „Еднорог“), са отличени с награди „Ман Букър“.

Обвързването на Мантел с историята на Томас Кромуел продължава, тъй като тя работи по сценична адаптация на трилогията. Очаква се постановката на Royal Shakespeare Company да бъде готова догодина

Мантел също иска да отделя повече време за писане на разкази. Тя споделя, че идеи са се раждали в главата ѝ, докато пише The Mirror and the Light, и ги е записвала за в бъдеще. 

„Възможно е никоя от тях да не се реализира. Нямам голям процент на успеваемост с разказите. Често откривам, че трябва да отпаднат, но все пак бих искала да видя дали има някакъв потенциал там.”.

Каквото и да следва в творчеството ѝ, Хилари Мантел е категорична, че няма да е посредствено. “Мисля, че мога да създам нещо оригинално. Надявам се дори да се изненадам”, споделя Мантел.

Снимка на публикацията: edbookfest.co.uk