fb
НовиниПо света

Джока Алхарти стана първата арабска писателка, носителка на международен „Ман Букър“

2 мин.

Оманската авторка Джока Алхарти спечели тазгодишната международна награда „Ман Букър“ за романа си Celestial Bodies („Небесни тела“), съобщава The Bookseller. Алхарти е първата арабска писателка, носителка на престижното отличие. Тя и английската ѝ преводачка Мерилин Буут ще си поделят поравно премията в размер на 50 000 лири.

Алхарти е първата авторка от Оман, преведена на английски. Тя пребори конкуренцията на фаворитки като двукратната лауреатка на приза Олга Токарчук, германката Марион Пошман и аржентинката Саманта Швеблин. Романът ѝ „Небесни тела“ разказва за семейни връзки и съзряването на три омански сестри. Действието се развива на фона на еволюцията на Оман, който постепенно се преобразява след края на колониалната ера и се намира на кръстопътя на сложното си настояще.

Писателката споделя, че приема победата като „огромна чест“. Алхарти се надява творбата ѝ да предизвика диалог относно болезнени теми от близкото минало на родината ѝ, защото литературата е именно „платформа за обсъждане на трудни въпроси“.

Председателката на журито Бетани Хюс коментира избора:

„Небесни тела“ е книга, която печели едновременно разума и сърцето, такава, над която си струва да се спрем за дълго. Преплитащите се гласове и сюжетни линии са поднесени красиво […] Деликатното майсторство на романа ни притегля в едно общество, изтъкано с богато въображение – то се сблъсква с дълбоки въпроси за времето, тленността и обезпокоителните аспекти на споделената ни история.

Международният „Ман Букър“ се връчва ежегодно за преводна литература, издадена на английски във Великобритания. Трудът на преводача на номинирания роман или сборник с разкази се оценява също толкова високо, колкото този на автора.

След юни наградата ще бъде преименувана на „Международен Букър“ вследствие на прекратяване на спонсорството на Man Group. Новият спонсор е фондацията Crankstart на филантропа, милиардер и автор сър Майкъл Мориц и съпругата му Хариет Хейман.

Снимка на публикацията: Andy Rain