fb
НовиниПо света

Хилари Мантел на крачка от трети “Букър”

3 мин.
Хилари Мантел

Британската писателка Хилари Мантел е на път да стане първият трикратен носител на престижната литературна награда “Букър”. Това стана ясно при обявяването на дългия списък с номинирани за тазгодишното издание на наградата. Мантел се състезава с финала на трилогията ѝ исторически романи за Томас Кромуел – The Mirror and the Light, а първите две части – “Вълци” и “Доведете труповете” – вече ѝ донесоха отличието през 2009 и 2012 година.

Хилари Мантел е сред четиримата автори, които два пъти печелят престижната награда, заедно с Маргарет Атууд, Питър Кери и Дж. М. Кутси. Никой писател все още не е печелил “Букър” три пъти.

Дългият списък е пълен с изненади и дебюти и съдържа 13 романа. Те са селектирани от 162 книги, публикувани във Великобритания или Ирландия между 1 октомври 2019 г. и 30 септември 2020 г. Мантел се изправя срещу големи имена в литературата, като американката Ан Тайлър, номинирана за Redhead by the Side of the Road, и ирландско-американския автор Колъм Маккан с Apeirogon.

Председател на журито e литературният критик и бивш издател Маргарет Бъсби, а другите журиращи са американският автор на бестселъри Лий Чайлд, критикът и автор Самир Рахим, водещият и писател Лем Сисей и преводачката Емили Уилсън.

По думите на Бъсби, “всяка от тези книги носи въздействие, което ѝ е спечелило място в дългия списък с номинирани заглавия, и заслужава широка читателска аудитория”.

“Има гласове от малцинства, често останали игнорирани, истории, които са свежи, дръзки и поглъщащи. Най-добрата художествена литература дава възможност на читателя да се асоциира с живота на другите. Споделянето на опит, който сами не бихме могли да си представим, е толкова мощно средство, колкото да можем да се идентифицираме с героите “, каза тя, описвайки комбинацията от нови и утвърдени автори като „наистина удовлетворяващ резултат “.

Ето и целият списък с номинирани за “Букър” 2020:

Даян Кук (САЩ) с The New Wilderness

Цици Дангаремба (Зимбабве) с This Mournable Body

Авни Доши (САЩ) с Burnt Sugar

Габриел Крауз (Обединеното кралство) с Who They Was

Хилари Мантел (Обединеното кралство) с The Mirror & The Light

Колъм Маккан (Ирландия / САЩ) с Apeirogon

Мааза Менгсайт (Етиопия / САЩ) с The Shadow King

Кайли Райд (САЩ) със Such a Fun Age

Брандън Тейлър (САЩ) с Real Life

Ан Тайлър (САЩ) с Redhead by The Side of The Road

Дъглас Стюарт (Шотландия / САЩ) с Shuggie Bain

Софи Уорд (Обединеното кралство) с Love and Other Thought Experiments

Си Пам Занг (САЩ) с How Much of These Hills is Gold

Наградата “Букър” се присъжда за художествена литература на писатели от всякаква националност, чиито произведения са написани на английски език и са публикувани във Великобритания или Ирландия. Краткият списък с 6 книги ще бъде обявен на 15 септември, а големият победител ще стане ясен през ноември и ще получи награден фонд от 50 000 лири.

Снимка: Ели Смит, The New York Times