fb
НовиниПо света

Хилари Мантел отпада от надпреварата за “Букър” 2020

3 мин.

Британската писателка Хилари Мантел пропуска възможността да стане първият трикратен носител на престижната литературна награда “Букър”, стана ясно след обявяването на краткия списък на номинираните. Това е истинска изненада след като всички авторитетни културни медии да очакваха тя да спечели отличието с финала на трилогията си за Томас Кромуел The Mirror and the Light

Американският писател Лий Чайлд, член на журито, коментира изненадващото отпадане на Хилари Мантел.

„Това е абсолютно прекрасен роман, няма съмнение. Това е трилогия, която ще живее вечно. Но колкото и да беше добра, имаше някои книги, които бяха по-добри“.

С четирима цветнокожи писатели сред шестимата номинирани, краткият списък е с най-разнообразния състав в историята на наградата. Четирима дебютни писатели – Даян Кук, Авни Доши, Дъглас Стюарт и Брандън Тейлър – се изправят срещу зимбабвийката Цици Дангарембга и етиопско-американката Мааза Менгисте за наградата от 50 000 британски лири.

Освен Дангарембга, всички автори са от САЩ или притежават и американско гражданство.

„Никой не печели наградата Букър заради това, което е. Книгата печели заради това, което прави“, каза Габи Ууд, литературен директор на Фондация „Букър“ при обявяването на краткия списък. „Това, което се случи, е свидетелство за вярата на журито в, наред с други неща, художествените дебюти: те откриха, че тези писатели имат какво да кажат, и ги разбраха по начин, който стана още по-богат на второ четене.“.

Дангарембга, която наскоро бе арестувана в Хараре по време на мирен протест срещу корупцията в правителството и която трябва да се яви в съда на 18 септември, се включва в литературната надпревара с книгата This Mournable Body. Тя е продължение на романа ѝ от 1988 г. Nervous Conditions и проследява историята на жена, която се опитва да се справи с живота си в постколониалното Зимбабве.

Мааза Менгсайт, избрана за историята си на обикновените хора, издигнали се по време на италианската инвазия в Етиопия през 1935 г. в The Shadow King, е първият етиопски писател, който влиза в списъка на Booker. Това стана възможно след промените в правилата през 2014 г., които позволиха на всеки писател, който  пише на английски и е публикуван във Великобритания да се състезава за наградата. Промяната беше широко критикувана от британската издателска индустрия, която предупреди, че ще доведе до нейното доминиране от американски автори. Двама американски писатели, Джордж Сондърс и Пол Бийти, са спечелили „Букър“ след смяната на правилата.

Другите романи в краткия списък са The New Wilderness на Даян Кук, който разказва за майка, опитваща се да опази дъщеря си след екологична катастрофа; Burnt Sugar на Авни Доши, който описва токсичната връзка между възрастна жена и застаряващата й майка; Real Life на Брандън Тейлър – роман за борбаta с расизма и хомофобията; и Shuggie Bain на Дъглас Стюарт – историята за детството, белязано от бедността и пристрастяването през 80-те години в Глазгоу.

Съдиите избираха от 162 романа преди да стигнат до с краткия си списък. Наградата “Букър” се присъжда за художествена литература на писатели от всякаква националност, чиито произведения са написани на английски език и са публикувани във Великобритания или Ирландия. Големият победител ще стане ясен на 17 ноември и ще получи награден фонд от 50 000 лири.