fb
ВидеоМултимедия

Холандски автори се борят с пиратството на книги [видео]

1 мин.

Холандската Асоциация на авторите разпространи видео, целящо да повиши обществената осведоменост по въпроса с пиратството на електронни книги, съобщава Goodereader. Участие в клипа вземат популярните нидерландски автори Артур Жапе, Алма Матхайсен, Франсин Омен, Ернест ван дер Кваст и Йесика Дюрлахер, а концепцията е следната – те вървят по улицата и крадат разнообразни притежания от случайните минувачи.

Пиратството е сериозен проблем в Холандия. Национално проучване на компанията GfK показва, че едва 10% от електронните книги в страната са закупени. Останалите 90% от прочетеното дигитално съдържание е свалено от сайтове за споделяне или чрез торенти. В изследването се твърди, че холандският читател притежава средно 117 електронни книги, но е платил едва за 11 от тях.

Интересното е, че свалянето на съдържание от интернет е легално в Холандия. Противозаконно е единствено качването му в сайтове. През 2014 г. този проблем става повод издателствата в страната да стартират кампанията „Да четем легално“, реализирана в социалните мрежи. Очевидно обаче близо четири години по-късно тя не е постигнала желания резултат и потърпевшите търсят нови начини за справяне с проблема.

Видеото на Асоциацията на авторите можете да гледате тук:

Снимка на публикацията: Goodereader