fb
Ревюта

„Няма да стане ли?“ – Христо Стоичков срещу житейските присъди

3 мин.

Трябва да призная, много се забавлявах с редица новини относно биографията на Христо Стоичков. Общият тон в повечето случаи беше: „В книгата той не пести нищо“.

Въпрос!

А вие друго очаквали ли сте? Някой сериозно ли е очаквал Камата да си спести каквото и да е в тази емоционална книга, сякаш писана на един дъх? Да очакваш от Христо Стоичков да си мълчи, когато има какво да каже, е все едно никога да не си чувал за него. А това издание доказва, че той не просто има какво да каже. Близо 400 страници, заради които единственото движение, на което си способен за известно време, е да прелистваш страницата.

Страхотно е, че ми се удаде възможност да прочета за живота на любимия ми футболист от детството. Страхотно е, че успях да го видя на живо. Но най-вече: страхотно е, че тази книга видя бял свят.

И не, не е новина, че Христо Стоичков не пести думите си. По-важното в случая е защо не ги пести. И когато човек прочете „Христо Стоичков. Историята“ (изд. „Софтпрес“), ще разбере. Ще разбере за всички онези ключови моменти, които са формирали един наистина силен характер. А тези ключови моменти могат да бъдат събрани в едно изречение: „Няма да стане“.

Докато четях книгата, имах чувството, че в живота на Стоичков този тон, смъртоносното за всяка мечта „Няма да стане“, е повече от головете, повече от успехите, повече от наградите,  повече дори от „мамата“. Един низ от присъди сякаш е съпътствал най-великия футболист на България.

Представете си как:

…точно когато сте започнали да тренирате футбол като дете, ви кажат, че че футболът не е за вас

…точно когато са ви трансферирали в най-големия отбор на България, в съблекалнята ви посрещат с…бурен смях и недоверие

…точно когато изгрявате като футболна звезда, ви забранят да играете футбол завинаги

…точно когато големи европейски отбори се интересуват от вас, ви забранят трансфер в чужбина, защото сте… много добри

…точно когато сте започнали да правите име в европейския футбол с екипа на „Барселона“, ви забранят да играете футбол за шест месеца

…точно когато с националния отбор сте на световно първенство, идва загуба от Нигерия и призиви президентът на България да ви върне, за да не орезилите още повече страната.

Не, „Христо Стоичков. Историята“ не е история за успех. Това е книга с описани безброй трудности и тяхното преодоляване. С безброй „Няма да стане“-та и тяхното противопоставяне. Това е история на човек, който просто не се отказва. А успехите – когато имаш такова отношение към живота, те идват сами!

Автор: Христо Раянов

Разгледайте отбрани моменти от първото представяне на книгата тук.

Можете да поръчате българското издание на книгата и други ненамалени продукти от Ozone.bg с отстъпка, като ползвате код AZCHETA20Q4 при завършване на поръчката си.