fb
БългарияНовини

Христо Стоичков: В живота и във футбола човек нищо не може да направи сам [видео]

2 мин.

Футболната легенда Христо Стоичков представи официалната си автобиография „Христо Стоичков. Историята“ (изд. „Софтпрес“) на специална пресконференция в столичния хотел „Маринела“. Събитието посрещна многобройни гости от българския спортен и журналистически елит.

Главният редактор на „Софтпрес“ Димитър Риков откри пресконференцията с думите, че биографията на Стоичков е „Златната топка“ в каталога на издателството. След това предостави думите на спортния журналист и съавтор на книгата Владимир Памуков, испанския футболен съдия Урисар Аспитарте и, разбира се, на самия Стоичков.

Камата разкри, че основна мотивация за написването на личната му история е веднъж завинаги да сложи край на спекулациите какъв човек е на терена и извън него. Той увери присъстващите, че на страниците не е спестил нищо на никого, включително и на самия себе си:

Споделям грешките си. Стиснал съм зъби, за да се извиня. Исках книгата да се чете лесно, за да се разбере лесно и моето послание.

Стоичков изрази желание да покаже на читателите от младото поколение, че извървения път и всичко, което е постигнал в кариерата си, е дошло с много труд и лишения. Той отдаде дължимото на колегите, семейството и приятелите си, като подчерта огромната им роля за неговия успех:

В живота и във футбола човек нищо не може да направи сам. Уважавай този, който е срещу теб, за да бъдеш уважаван и ти. Аз исках да бъда победител и моите колеги ми помогнаха да стана победител. Затова не деля никого на „Левски“ и „ЦСКА“, на „Барселона“ и „Реал Мадрид“.

След това Владимир Памуков сподели задоволството си от съвместната работа със Стоичков, която е протекла изключително лесно, и разказа няколко истории от кариерата си на спортен журналист. Към него се присъедини и съдията Урисар Аспитарте, когото Камата настъпва в пристъп на ярост през 1990 г. в прословутия мач на „Барселона“ срещу „Реал Мадрид“. Аспиртарте призна, че отначало впечатленията му за българския футболист не са били от най-добрите заради репутацията му на особено труден за съдийстване състезател, но впоследствие го е опознал като „добър и отзивчив човек“.

На финала Камата отговори на въпросите на журналистите и раздаде автографи на присъстващите по време на тържествен коктейл. Читателите също ще могат да се срещнат с футболната легенда на премиерата на биографията му в рамките на Софийския международен панаир на книгата през декември.

Тук можете да гледате пълния запис от пресконференцията:

Снимка на публикацията: Костадин Андонов