fb
НовиниПо света

Идрис Елба и Ема Уотсън подкрепят кампанията Project Literacy, насърчаваща грамотността

2 мин.

Глобалната кампания Project Literacy, която се бори с неграмотността, стартира поредна инициатива, наречена IlliteraCity. Идеята е чрез интерактивни дигитални методи обществото да се информира за мащаба на проблема, както и да се търсят решения за превъзмогването му.

Виртуалният град има собствен уебсайт, който показва по креативен начин как неграмотността стои зад някои от най-големите бичове на съвремието ни, например бедност, безработица, бездомничество, неравенство между половете. Инициативата получава широка подкрепа в лицето на над 100 организации, частни компании и популярни личности като Идрис Елба, Джулиан Мур и Ема Уотсън.

Активистката и актриса Уотсън коментира:

Грамотността е фундаментално човешко право, защитено от ООН. Постигнали сме напредък в толкова важни каузи – от борбата с бедността до разпространението на инфекциозни болести, както и, разбира се, справянето с половата дискриминация. И все пак има още толкова много работа пред нас!

Джулиан Мур (снимка: Project Literacy)

Организаторите от Project Literacy цитират някои потресаващи данни, които подчертават колко сериозен е проблемът:

  • 750 млн. души, или 1 от 10 в световен мащаб (повече от населението на Европа), не могат да четат
  • две-трети от неграмотните хора са жени
  • 123 млн. от неграмотните са на възраст 15-24 г.
  • 32 млн. от тях живеят в САЩ.

 

Мисията на Project Literacy е да се справи с огромното препятствие и до 2030 г. да няма нито едно новородено дете, което да израсне с риска да остане неграмотно. Движението е проект на корпорация за обучителни продукти и услуги Pearson, която подпомага семейства, отделни личности и цели общества да развият своя пълен потенциал, като основен фокус на работата им е четенето и писането.

Видеото, в което Идрис Елба разказва за IlliteraCity, можете да гледате тук:

Снимка: Standard.co.uk