fb
Новини

In Memoriam: проф. Никола Георгиев

1 мин.

На 81 години почина големият литературен критик и общественик проф. д-р Никола Георгиев, съобщава Българска национална телевизизя. Проф. Георгиев преподава „Теория на литературата“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ повече от 45 години.

Никола Георгиев е ръководител на Катедрата по теория на литературата към Факултета по славянски филологии (1991 – 1995). Въвежда нови тенденции и подходи в интерпретацията на отделните творби и модернизира литературознанието. Изнася лекции по български език и литература в университетите в Прага, Санкт Петербург, Залцбург, Кардиф, Лондон, Киев, Пенсилвания.  Изследванията му са публикувани в множество чуждестранни издания – на немски, полски, словашки, чешки, сърбо-хърватски език.

Проф. Никола Георгиев е доктор хонорис кауза на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Носител е на Хердерова награда за литература (2000) и на Националната награда за литературна критика „Иван Радославов и Иван Мешеков“.

През дългата си кариера Георгиев винаги е сред най-обичаните и уважавани от студентите преподаватели. Голяма част от тях споделиха спомени и истории с любимия професор в социалните медии.

Писателят Георги Господинов сподели, че професор Георгиев е „Може би най-важният за моето поколение преподавател в университета“. 

Дипломатът Стефан Тафров пък си припомня, че лекциите на проф. Георгиев са били „празник на търсещия ум и неспокойния дух.“

Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата, пък си припомня последната си среща с професора.

Университетският преподавател, поет и литературен критик Марин Бодаков пише:

Поклон доземи пред Никола Георгиев.
И сбогом.

 

 

[ + ]