fb
СпециалниЧети повече

Инициативата „Книги за смет“ идва в Пловдив за пръв път

2 мин.

Книги за смет - логоСамо година след началото си, инициативата „Книги за смет“ ще бъде и в Пловдив, за да подкрепи кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г. На 28 юни, събота, пред сградата на Радио Пловдив всеки ще може да предаде 1 килограм или повече годни за рециклиране пластмасови отпадъци, като в замяна ще получи талон за книга по избор.

Събитието е с начален час 10 часа и ще продължи до 13 часа, като събирането, извозването и последвалото сепариране и рециклиране на отпадъците ще се извърши от „Екопак”. Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. Трети талон няма да бъде предоставян, независимо от обема на предадените отпадъци.

„Книги за смет” има за своя основа цел популяризиране на отговорното отношение на хората към околната среда, пестенето на ресурси и опазването на природата чрез добри практики като рециклирането на отпадъци. Организатори на акцията са фондация Кредо Бонум, издателство Smart Books и Община Пловдив, а „Аз чета“ е медиен партньор.

Ето и малко информация за това как да се включите:

Може да донесете за рециклиране: пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира, кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко, туби и шишета от козметика и санитарни продукти, пластмасови чаши и тарелки (почистени от остатъците от храна), найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио.

Отпадъците трябва: да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място.

Няма да се приемат: блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и др. Отпадъци, които не са пластмасови, също няма да се приемат.