fb
НовиниПо света

Ирландецът Пол Линч взе „Букър“ 2023

3 мин.
Снимка: Букър

Ирландският писател Пол Линч спечели наградата „Букър“ за 2023 г. за романа си Prophet Song („Пророческа песен“), обявиха по време на официална церемония, проведена в Old Billingsgate, Лондон в неделя вечерта.

Линч беше отличен за петия си роман. Любопитното в краткия списък тази година е, че нито един от шестимата автори, номинирани за наградата, не е влизал в селекцията досега, а трима от тях носят името Пол.

Романът „Пророческа песен“ ни изпраща в Дъблин и разказва за Айлиш Стак, която се опитва да разбере кошмара на едно разпадащо се общество, но е решена да направи всичко необходимо, за да запази семейството си.

46-годишният Линч получи приза от миналогодишния носител на наградата – писателя от Шри Ланка Шехан Карунатилака, който спечели „Букър“ 2022 за книгата си „Седемте луни на Маали Алмейда„, изд. „Лабиринт“, превод Петя Петкова.

Трофеят е проектиран от детския писател и илюстратор Ян Пиенковски и е кръстен на ирландската писателка Айрис Мърдок, която спечели „Букър“ за романа си „Морето, морето“ през 1978 г. Освен статуетката, победителят получава и сумата от £50 000.

Председателката на журито Еси Едугян похвали Линч с думите: „Това е триумф на емоционалното разказване на истории, смелост и смелост. С голяма яркост Prophet Song улавя социалните и политически тревоги на настоящия момент. Читателите ще го намерят за разтърсващ душата и скоро няма да забравят предупрежденията му.“

Линч е петият ирландски автор, който печели наградата „Букър“, след Айрис Мърдок, Джон Банвил, Роди Дойл и Ан Енрайт. Северноирландската писателка Ана Бърнс спечели през 2018 г. Линч беше един от четиримата ирландски писатели, които попаднаха в тазгодишния дълъг списък през 2023 г.

На въпроса дали Prophet Song е вдъхновен от истински събития, Линч каза, че иска да потопи читателя в свят, който се чувства толкова реалистичен, че да ги накара да мислят за безредиците, които се случват по целия свят. „Опитвах се да надникна в съвременния хаос“, каза той пред уебсайта на наградите „Букър“. „Размириците в западните демокрации. Проблемът на Сирия – разпадането на цяла нация, мащабът на бежанската ѝ криза и безразличието на Запада. „Пророческа песен е отчасти опит за радикална емпатия. За да разберем по-добре, първо трябва сами да изпитаме проблема. Така че се опитах да задълбоча антиутопичното, като му внесох висока степен на реализъм. Исках да потопя читателя до такава степен, че до края на книгата да почувстват този проблем сами.”

Сред журито бяха още актьорът от „Peep Show“ Робърт Уеб, актрисата от „Бриджъртън“ Аджоа Андо, поетесата и критик Мери Джийн Чан и Джеймс Шапиро, професор по английски език и сравнителна литература в Колумбийския университет.

По време на церемонията Андо прочете и откъс от романа „Обладаване“ от носител на награда „Букър“ през 1990 г., в чест на А. С. Байът, която почина по-рано този месец на 87-годишна възраст.