fb
БългарияНовини

Среща с Искра Урумова по повод дебютния ѝ роман „Откраднато“ във Варна

3 мин.

Журналистката Искра Урумова ще се срещне с читатели на дебютния си роман „Откраднато“ (изд. „Думите“) в новооткритата книжна борса на „Николови Ритейл“ във Варна. Неформалното събитие ще се състои на 20 декември от 16:00 ч. и е замислено като приятелски разговор в уютна атмосфера с ароматен чай и домашно приготвени бонбони. Гостите ще могат да чуят интересни истории за създаването на книгата и да получат автограф с лично послание.

Организаторите споделят пред „Аз чета“, че датата не е избрана случайно. На 20 декември празнуваме Игнажден. Според народните вярвания на Игнажден започва новата година и всичко, сторено на този ден, носи магическа сила, може да роди здраве, успех и късмет. Тогава Слънцето се обръща към пролетта и лятото, а първият гост в дома се нарича „полазник“ – какъвто е той, такава ще е цялата година.

Искра Урумова (снимка: Nova)

„Откраднато“ е първият роман от трилогия, разказваща история за български чудеса. Там, където омайни гласове шепнат красиви, но опасни тайни в история за знанието на кръвта и могъществото на съдбата. От древността до днес тайнствени митични същества властват над хора и природа. След век примирие, на Еньовден, между тях пламва война за златните съкровища в недрата на България…

Шестнайсетгодишната Неда попада в клопката на стара и опасна магия. За да се спаси, трябва да надхитри надарения с ум, сила и смелост  Марко. Съдбите им обаче са оплетени в здрава невидима нишка още от детството. Врагове с обща тайна или съзаклятници по неволя са Неда и Марко? Ще останат ли верни на своите или ще следват инстинкта да пазят другия? Ще ги срещне ли съдбата отново и как?

Представяме ви и откъс от романа:

На онзи Еньовден, преди два сезона, в къщата ни дойде красивата Магда – същата, която сега ме спаси от смъртта. Тъмната й коса беше сплетена на плитка, украсена с червен ширит. Роклята й шумолеше при всяка стъпка. Говореше тихо на дядо, а черните й очи ме стрелкаха.

– Неда, търсим едно момче.

– Тука не идват момчета.

– Понякога идват, затова питам. Ако го видите, трябва да го задържите при вас на всяка цена. Добре ще е да го вържете. Разбрахме се с дядо ти за това, но ако го хванете, ти ще трябва бързо да тичаш до Любовище, за да ми кажеш – Магда се доближи и нежно ме погали по лицето, навеждайки се близо. – Ако стане така, тичай като сърничка, както умееш!

Само кимнах с глава, а тя се усмихна ослепително. После бързо напусна къщата.

Момчето, изскочило малко по-късно насреща ми в задния двор до плевнята, не ме изплаши, въпреки че впери нахално в мен синьо-зелените си очи. Изглеждаше стреснато и внимателно, и високо, и красиво – беше истинско чудо, защото в нашето селце рядко идваха външни хора, а такова момче виждах за пръв път. Дори не ми хрумна да го издам. Не исках дядо да го върже, нито пък да тичам до Любовище при Магда.

Когато си тръгваше, му казах как се казвам и го поканих да дойде пак.

Книгата може да бъде поръчана през фейсбук страницата на „Откраднато“.