fb
Ревюта

„Истината за Ким Филби“ – да погледнеш на историята през очите на перфектния шпионин

4 мин.

Istinata za Kim Filbi

Чух за „Истината за Ким Филби: Конспирацията „Ротшилд“ (изд. „Труд“) още преди да излезе. Знаех, че Петя Минкова прави сериозно международно разследване повече от четири години. Разбрах, че е успяла да интервюира дори съпругата на шпионина – Руфина Филби, която по принцип не говори с журналисти, както и че се е срещала с първия му български ученик – генерал Тодор Бояджиев, с разузнавачи и членове на секретни организации.

Въпреки това книгата изключително ме изненада. Зашемети ме с обема на информацията – стотици личности, дати, факти, които се преплитат в сложна картина, показваща съвсем различна реалност относно събития, привидно познати на всички. Не можех да повярвам, че такъв труд е създаден за четири години. Изглежда по-скоро като работа за цели четиресет.

Изключително вълнуващо е да погледнеш на историята, която си изучавал в училище и за която си чел книги и статии, но през погледа на шпионина, на тайните организации, на хората, които са дърпали конците и са били истинските ръководители в сянка. Причината е, че именно те са обръщали хода на събитията.

Петя Минкова доказва, че Ким Филби е бил точно такъв – не агент на КГБ, за какъвто години наред е смятан, а „шпионин, организирал сложна, многопластова партия шах на световно ниво, където суперинтелектът и мисленето с десетина хода напред са задължителни“. Авторката защитава тезата, че Филби е играел роля на лоялен към Москва субект единствено с цел да манипулира по-лесно Кремъл и КГБ, защото е бил отдаден на една по-висша организация – Тайна група, бореща се за по-справедлив международен ред. Група, която съществува и до днес. Разследващата журналистка успява да говори лично с неин член, който й разкрива тайни, до които няма как да се добере обикновен човек.

Петя Минкова описва как Кръгът, от който Филби е важна част, с лекота манипулира не само Хитлер и Сталин, но и Чърчил, Мусолини, Рузвелт и техните спецслужби. Тя изтъква водещата ролята на тези асове в шпионажа за съкращаването на Втората световна война, за преобръщането на съдбата на целия Източен блок и дори на България.

Mojata taina voina

Останах възхитена от смелостта на авторката, която си позволява да противоречи дори на самия Ким Филби. Изследвайки живота му и над хиляда страници разсекретени документи в Британския национален архив, тя успява да опознае шпионина до такава степен, че открива и съзнателно допуснати грешки в неговата автобиография. Филби сам е разказал историята си в „Моята тайна война“, но Петя Минкова го разобличава, че дори в автобиографията си продължава да е потаен, да манипулира и да прикрива голяма част от истината. В много случаи го прави, за да предпази свои приятели, да скрие шпионското минало на „колеги“, както и да защити своята Група, на която остава верен до края на живота си. Авторката цитира кредото на шпионина: „врагът не бива да бъде улесняван, като му се дава дори и минимум информация“.

Книгата разкрива и тайни за най-големите тънкости на шпионажа, на които самият Филби е обучавал избрани ученици в секретната си школа в Москва. Авторката достига до тях благодарение на срещи с някои от най-верните последователи на шпионина, сред които е и първият му български ученик – генерал Тодор Бояджиев. Именно достъпът до тези хора прави разследването изключително ценно. Изважда го от документите и архивите и го пренася върху реалното наследство на Ким Филби днес, върху влиянието на шпионина за развитието на най-важните събития в света, което той все още упражнява посредством своите последователи.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!