fb
Книги и киноСпециални

Историята в „Червената лястовица“ е достоверна според автора и бивш агент на ЦРУ Джейсън Матюс

3 мин.

Филмът „Червената лястовица“, създаден по едноименния бестселър на бившия агент на ЦРУ Джейсън Матюс, тръгна по кината на 2 март и вече събира противоречиви мнения от феминисткото общество, почитателите на конспирациите и редовите зрители на касови холивудски продукции. В интервю за Американското национално радио Матюс споделя, че филмът е напълно достоверен и отразява автентично техниките, използвани по време на Студената война.

„Червената лястовица“ (изд. „Ciela“) разказва историята на руската балерина Доминика Егорова (в ролята Дженифър Лорънс), която принудително се присъединява към специално училище за „врабци“, чиято цел е да обучава безмилостни убийци. Авторът на романа Джейсън Матюс има 33-годишен опит зад гърба си в тайните служби и залага на добре изпитания метод за разказване на спиращи дъха приключенски истории: „пиши за това, което познаваш най-добре“.

Предлагаме ви акценти от интервюто му:

Момент от филма, който първоначално не е бил автентичен

Сцената, в която се осъществява размяна на пратка в московския парк Горки, не беше особено реалистична. Когато прочетох първата чернова на сценария, екипът искаше да я заснеме по различен начин. В ролята си на технически консултант им обясних как се случва подобна размяна в действителност. Те искаха руският агент да остави плика на пейка в парка, след това да стане и да си тръгне, докато американецът приближава. Никога не се прави така. Пратката се предава от ръка на ръка, за да си сигурен, че трансферът е успешен.

Има ли наистина „училища за врабци“

През 60-те и 70-те години в Съветския съюз съществуваше академия на име Държавно училище 4, но мисля, че я затвориха. Всяка подобна задача от рода на „сексшпионаж“ вероятно се извършва от млади дами в петзвездните хотели на Москва. Те са независими предприемачи…

Съвет към Дженифър Лорънс относно изграждането на образа на героинята й

Прекарахме в Москва само няколко дни. Тогава й казах, че всички агенти на ЦРУ, особено тези, които се намират в Русия, до днес живеят в постоянен и всеобхватен страх – да не бъдат разкрити или арестувани, да не отидат в затвора. Някога се бояха и от екзекуция.

Шпионажът от старата школа и новото бойно поле – киберпространството

Мисля, че кибератаките и активните мерки срещу тях продължават, както и онлайн кампаниите за повлияване на общественото мнение. След полунощ обаче в много страни все още можете да се натъкнете на тайни агенти, скрити в тъмните кътчета на някой краен квартал. Човешката интелигентност винаги ще бъде златният стандарт.

Трейлър на филма можете да гледате тук:

Кадър на публикацията: Murray Close/Twentieth Century Fox

[ + ]