fb
НовиниПо света

Италианските издатели алармират за криза в разходите за хартия

2 мин.
Снимка: Canva

Асоциацията на италианските издатели (Associazione Italiana Editori, AIE) алармира за рязко увеличение на разходите по производството и разпространението на книги, пише Рublishing Perspectives. Според тях това създава риск за „намалено предлагане на книги и списания, закъснения в доставките, евентуални увеличения на цените за читателите и сериозни проблеми за издателствата, свързани с образованието”.

AIE работи с две сестрински асоциации – Associazione Nazionale Editoria di Settore (ANES) и Federazione Carta Grafica, съответно Националната асоциация на издателския сектор и Федерацията за графична хартия. Заедно трите търговски организации призовават Рим за данъчен кредит за покупки на хартия, използвана за публикуване. Този данъчен кредит има за цел да компенсира бързо нарастващите разходи за хартия.

„След две много положителни години, извънредното положение на хартия тежи като сериозна заплаха за света на книгите. Тези непоносими увеличения на цените смазват маржовете на всички издатели, превръщайки се в риск от увеличение на цените на отпечатването за различни книги – път, който е особено несъстоятелен за издатели, които са обект на ограничения на разходите, наложени от закона“, каза преди дни президентът на AIE Рикардо Франко Леви.

„В допълнение към увеличенията на цените, има и трудности с доставките, които правят още по-трудно планирането на производството и осигуряването на навременно разпространение. Отново обръщаме особено внимание на издателствата на учебници, които се ангажират да гарантират на училищата наличността на учебници, сега в сроковете, наложени от учебната година“.

Тази седмица асоциацията вече е с по-конкретно искане: по време на изслушване на бюджетната комисия в Сената в Рим, Асоциацията призова правната рамка на Sostegniter да разреши този данъчен кредит за покупките на хартия както за 2022 г., така и за 2023 г.

Той трябва да бъде определен на 30% до лимит на разходите от 40 милиона евро годишно.

След като успя да се справи с пандемията на коронавирус COVID-19 чрез договаряне на пакет от непреодолими правителствени безвъзмездни средства за индустрията, Леви казва: „Ние сме изправени пред две извънредни ситуации, които трябва да бъдат разгледани незабавно. Според данни, събрани от нашите издатели, увеличенията на цените на хартията са много променливи и достигат до 80 и 90%. Това е проблем, защото се появява едновременно с проблеми с доставките на опаковъчна хартия, криза, създадена от гиганти в електронната търговия, които убедиха някои фабрики за хартия да се откажат от производството на хартия за печат. Скачащите цени и доставките, изложени на риск, генерира перфектна буря. Производственият цикъл вече е по-малко ефективен поради забавяне на доставките и това пречи на нашето възстановяване“.