fb
@-книгиЕ-книги

Италия и Малта намаляват ДДС за е-книгите след промени в еврозаконодателството

1 мин.
e-knigi

Търговците на е-книги са длъжни да продават стока, като се съобразяват със законите на държавата, откъдето е клиентът, а не според закона на страната, в която е локализиран сървърът на онлайн магазина от януари 2015 г. Това ще доведе до увеличение на цените на е-книгите за страните с по-висок данък добавена стойност и на практика принуди Италия да намали драстично ДДС върху електронните издания, пише goodereader.com.

Kомпании като „Амазон“, „Епъл“ и „Нуук“ досега продаваха с ниския ДДС на Люксембург – 3%. След 1-ви януари 2015 г. тази практика ще бъде прекратена. Освен Италия, и Малта отговори на предизвикателството, като свали стойността на ДДС върху е-книгите.

Италианското правителство изпълни намеренията си за единно данъчно облагане на хартиените и електронните книги. По-рано през годината италианският министър на културата Дарио Франческини заяви, че Италия ще ползва своето председателство в Европейския съюз, за да наложи единна ДДС ставка за печатните и електронните книги на територията на цялата общност. Така в Италия данъкът ще бъде намален от досегашните 22% на 4%, за да има съответствие с печатните издания. По същата причина ДДС в Малта ще бъде намален от 18% на 5%.

Най-недоволни от новата политика за продажба на електронните книги са жителите на Великобритания, където ДДС е 22%. Британците ще трябва да плащат ДДС за е-книгите в размер на 22% вместо досегашните 3%.

Държавите от ЕС с най-ниско данъчно облагане на е-книгите са Люксембург и Франция, където ставката е съответно 3% и 5%.