fb
ВидеоМултимедия

Ивинела Самуилова във втори брой на #Писателите: Творчеството е практика за смиряване [видео]

2 мин.

За творчеството като път към смирението и духовното разказа Ивинела Самуилова, която гостува на втория брой на рубриката ни „Писателите“. Той беше излъчен онлайн на фейсбук страницата ни на 30 април от 20:00 ч.

Авторката, преводачка и редакторка, добре позната на българските читатели с книгите си „Животът може да е чудо“, „Къде отиваш, пътнико?“, „Жената, която търсеше любовта“, „Гатанки от небето”, „Бабо, разкажи ми спомен“ и „Пътеписи за душата на България“ (изд. „Хермес“), разговаря с Цветомила Димитрова от екипа на „Аз чета“. Едночасовият разговор протече на няколко части, а накрая зрителите се включиха с въпроси на живо.

В началото Ивинела Самуилова сподели, че подбира внимателно това, което чете, и макар да ползва аудио- и електронни формати, все пак предпочита хартиените издания. Една от любимите й авторки, с която би пила чай, е Мамен Санчес, чиито книги „Щастието е чаша чай с теб“, „С вкус на прясна лимонада“ и „Забранява се неверието в съдбата“ са преведени от самата Ивинела.

Двете книги, които писателката носеше със себе си и които са повлияли най-силно на личността й, бяха „Пипи Дългото чорапче“ (първата история, която е прочела сама) и Новия завет (най-скъпата й към настоящия момент).

Тук са отговорите на въпросите ми като голяма,
отговорите на всички гатанки.

Във втората част на разговора Ивинела Самуилова говори повече за собствените си творби. Тя сподели, че романът й „Бабо, разкажи ми спомен“ й напомня за някои български народни песни. Свързващото звено между книгите й е темата за Бог. Според авторката съвременният човек е в духовна криза и има огромна нужда от това да загърби гордостта си и да се обърне към духовното.

Многократно повтаряща се тема в творчеството на Ивинела е завръщането към българския корен. Тя е проучвала изключително сериозно нашия фолклор с цел написаното от нея да звучи автентично и достоверно. Хилядите прочетени страници са я накарали да прозре изконното желание на човека да обитава по-чисто и свято място.

Към края на интервюто Ивинела Самуилова зарадва читателите си с новината, че вече подготвя следващата си книга. Пътуването и природата й служат за вдъхновение и скоро може да очакваме плода на положения от нея писателски труд.

Посланието към зрителите на рубриката, а и към всички нейни читатели, е да бъдат по-смирени, да прекарват време със собствените си мисли и да не забравят човечността в отношенията с ближните.

Пълния запис на срещата с Ивинела Самуилова можете да гледате тук: