fb
БлогБлогове

Иво Сиромахов за писането като диалог

3 мин.
siromahov

siromahovСряда вечер, Курс по творческо писане.  Менторът – Иво Сиромахов. Мястото – известно на заподозрените присъстващи.

Тук е моментът да забравите предубедеността си към Иво Сиромахов. Забравете преценката си, че той е комерсиален. Защото Иво показва от самото начало, че неговото его ще остане на заден план: „Ще говорим конкретно по Ваши текстове“.

Сиромахов продължава лекцията си с признанието, че пише от 15 години. „Писането е занаят. Писането е диалог. Пишете така, че да Ви разбира всеки петокласник. Бъдете ясни и естествени. Слушайте диалозите на хората около вас. Мислете за удобството на своите читатели, те също са заети. Хората днес нямат много време за четене. Дебелите романи са от 19 в., когато не е имало телевизия, интернет… Дебелината на книгите е сериозен критерий дали ще я купя или не.“

Сиромахов вдъхва увереност, че „има глад за добри текстове“ и ще ни помогне нашите текстове да станат продаваеми. Той ни споделя 4-те правила на австрийският доктор по право Рудолф Флеш за писането:

1. Използвайте прости и кратки думи.

2. Най-доброто изречение е краткото изречение.

3. Разделяйте текста на кратки абзаци.

4. Използвайте имена и лични местоимения

От себе си Иво добавя: да използваме колкото се може повече пряка реч, тя се чете лесно и приятно. А на въпрос от курсистка какво се продава днес, Иво отговаря така: „Скандалът продава безспорно. Сексът също продава. Трябва да се съобразим с това, ако искаме по-широк кръг читатели. Но не е задължително да си циничен, а честен. Ако си циничен без да си честен в цинизма си и с цинизъм искаш да си комерсиален, тогава вече ставаш лицемерен. За себе си мога да кажа, че каквото говоря, това и  пиша.“

Втората част от лекцията преминава в опознаване на другарчето до теб. Иво кара всички да се представим с по няколко думи и да споделим защо сме на Курса по творческо писане. По-голямата част се оказват студенти по журналистика. Има и момиче полиглот; друго, което се занимава професионално с бетон и ще издава роман под мъжки псевдоним; 15-годишна ученичка; жени инженери; жени, завършили физика, филология; жена данъчен инспектор; русокоса дама, която е издала две детски книги; известната ни художествена гимнастичка Бианка Панова.

Мъжете са малко, но определено успява да ни разсмее 36-годишен, който споделя, че това му е 10-тият курс по творческо писане, той пишел насила и по принуда, идвал заради женското съсловие. С една дума – събрали сме се много различни хора, повечето пишем разни неща от невръстна възраст, търсим развитие, промяна. И не на последно място – търсим градивна критика в лицето на признати български писатели.

Времето от 18:30 до 20:45 ч. минава неусетно. Дори не се усеща, че пропускаме почивката. Защото Иво Сиромахов наистина успява да ни въвлече в един смислен диалог.

[ + ]