fb
Ревюта

Бялата книга. От и за любовта

2 мин.
Ревюта

Бялата книга. От и за любовта

2 мин.

byalata kniga„Бялата книга (от любовта)“ на ivomir е странна. По един красив начин. Странна смесица между философия, малко езотерика и приложна психология в стила на Джон Кехоу, есеистика за същността на любовта и човешкото съществуване и красива поетичност. Вярно, определено не е сред книгите, които бих взел по свое желание в книжарницата, въпреки че изцяло бялата корица със сигурност би ме привлякла, но прочитането й не остави у мен никакви негативни чувства.

Първата част на книгата е малко тежка за четене, защото е пълна с езотерични теории, които се опитват да обяснят какво точно представлява Любовта. Освен цитати от „класически“ произведения на Дон Мигел Руис, Ричард Бах, Кехоу, Коелю и Чопра, са разказани и много от основните тези на Теорията на когиталността, която вече може би сте срещнали в The Black Book. Важното обаче, че това е книга „от“ Любовта, а не „за“ нея, казва ни ivomir в епилога.

Има какво да се прочете вътре, ако имате настроение да се обърнете към себе си – от огромната библиотека на човешкото познание (тук практиците ще надигнат със сигурност намръщени вежди), през идеята за това, че всеки от нас си е самодостатъчен, най-вече заради егоистичността на свята, и стигнем до идеята, че Вселената е едно цяло. Един-е-ние, както подчертава авторът.

Заслужава си да се отбележи и страхотната поема в края на първата част – диалог между Него и Нея, в която всеки защитава своята позиция – на търсещ и търсен. Той търси любовта, иска я, жадува я. Любовта като извисеност и любовта във физическото й измерение като жената на живота му.

Истината е, че „Бялата книга (от любовта)“ ми хареса най-много частта, говореща за съня и начините, по който е бил изследван досега. Доста пъти съм търсил информация по темата и странно, открих я точно в тази книга. Освен чисто научни факти и данни за сънуването като процес на мозъка, класификация на сънищата и т.н., в „Бялата книга“ ivomir твърди нещо, което звучи много правдоподобно: ние сами си изпращаме сигнали чрез сънищата. Или по-скоро подсъзнанието, което опитва да ни „съобщи“ някакви неща, които явно не искаме да осъзнаем в будно състояние.

Без значение в кого или какво вярвате, не забравяйте да се включите в съвместния ни конкурс с Fenix Design „Аз вярвам в себе си и в любовта“ до 30 април.