fb
Ревюта

„Изборът“ и грешките, за които плащаме с най-скъпото

5 мин.

През последните години съм увлечена от психотрилърите, към които се причислява и първият роман на Саманта Кинг – „Изборът“, предложен на вниманието на българската публика от издателство „Enthusiast“. Въпреки че много харесвам жанра, трябва да призная, че трудно успявам да се доверя на анотациите и рядко давам шанс на ново заглавие. Старая се да не разводнявам четенето, да не попадам на разочароващи романи и най-вече да не „предобрям“, за да успея да запазя читателския интерес у себе си за по-дълго време. Струва ми се, че измислянето на оригинални мистерии при психологическите трилъри е сложна мисия, а на мен бързо ми омръзват повтарящи се или сходни сюжетни линии.

В този смисъл подхващането на „Изборът“ до голяма степен се дължеше на изблик на надежда и доверие в личния ми избор, както и в подбора на издателството. Основната причина да се насоча към нея бе корицата, която представя българското издание. Тя е дело на Яна Аргиропулос и е огромен коз за книгата. Според мен е страхотна и със сигурност е по-красива от всеки чуждестранен вариант, който видях в интернет.

Прологът ни пренася директно в епицентъра на събитията, около които ще се завърти целият сюжет. Утрото на десетия рожден ден на близнаците донася най-страшния ужас в живота на семейството на Маделин. В дома ѝ нахлува убиец, хваща децата, насочва пистолет и изрича кошмарната заповед: „Избирай едното, кучко!“ Коя майка би могла да направи съзнателния избор кое от децата ѝ да живее и кое да умре? Как е възможно жената, която ги е родила, да вземе такова решение? Що за ситуация или човек би я поставил в подобно положение? Надали на света съществува по-труден избор и по-голяма болка. А на Маделин ѝ се налага да живее с мисълта, че е избрала живота на своя син пред този на малката си дъщеричка.

Книгата е разделена на три части, а от първата глава нататък главната героиня редува разкази за началото на връзката си със съпруга ѝ и за живота след нещастната случка. Тя носи на плещите си непосилната вина, с която я залива не само собствената ѝ съвест, но и отношението на Доминик и малкия Ейдън. Мади се чувства невидима и изключена от техния свят, независимо че ги делят само няколко крачки. Синът ѝ не я поглежда, а мъжът ѝ флиртува с най-добрата ѝ приятелка пред очите ѝ.

Саманта Кинг (снимка: Goodreads)

Маделин е изгубила гласа и смелостта да говори. Освен това често губи всякаква представа за времето, има бели петна в паметта и изведнъж се оказва на съвсем различно място от това, на което е смятала, че се намира само преди секунда. Шокът от загубата на момиченцето ѝ зачерква все по-категорично шансове ѝ да се завърне емоционално в семейството си. Дори физическите грижи, които преди е полагала за децата, сега са поети изцяло от Доминик.

В някои от главите авторката ни връща назад във времето, към първата среща на Мади и Дом в университетската библиотека и началото на брака им. През онзи първи ден тя е вперила поглед към професора, в когото е влюбена, но нахалният и уверен Доминик успява да привлече вниманието ѝ със завидната си физика. Читателят няма как да не забележи, че той е властен мъж, нито пък че връзката му с Маделин се развива скорострелно. Бременността е факт още след първите няколко седмици от познанството им.

Доминик разказва за загубата на родителите си и за брат си Макс, с когото не са в добри отношения още от деца. На сватбата им обаче Макс е единственият гост от страна на младоженеца. През следващите десет години е най-редовен гост и в къщата им, благодарение на опитите на Мади да сближи двамата братя и въпреки очевидната наприязън, която Доминик изпитва към него. Впоследствие Макс използва всяка свободна минута, за да бъде близо до съпругата и децата на брат си. Малката Анабел все по-често изразява недоволството си от постоянното му присъствие…

Това са почти всички герои, с които романът ще ви запознае, и сигурно вече подозирате в каква посока ще се развие загадката. Заподозрените стават ясни още от самото начало и истината е, че не останах никак щастлива от този факт. На моменти си проличава от стила на писане, че „Изборът“ е първа книжна рожба за Саманта Кинг. В края на краищата обаче през цялото време ми беше интересно да получа отговорите на въпросите „кой“ и „защо“ и поглъщах с нетърпение страница след страница.

„Изборът“ е умно написана книга, изпълнена с обрати (за които, разбира се, нищо не споменах) и важни послания към четящите. Въпреки че няма да е сред моите първи избори за препоръка, не бих я пропуснала, когато става въпрос за психотрилър. Никога не е излишно да си напомняме колко е важно да се доверяваме на интуицията си и че в никакъв случай не трябва да извръщаме очи от очевидното, защото такива грешки се плащат с най-скъпото.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta2020 при завършване на поръчката си.