fb
Ревюта

Изборът на сърцето

3 мин.
izborut

izborut„Изборът” на Кийра Кас („Егмонт България“) е една абсолютно момичешка книга, с всичките вълнения на първата любов и първата раздяла, споделянето между момичета, съревнованието за сърцето на най-готиното момче и още и още все присъщи на тийн поколението емоции.

Въпреки че романът е представен като поредната young adult антиутопия, тоталитарният свят на Кийра Кас е по-скоро декор, отколкото реално участващ в сюжета. Действието в романа се развива в бъдещето, а на територията на днешна Америка се издига Илеа. Новата държава е приела монархическа форма на управление, а народът е разделен на 8 касти, които не се смесват и всяка по-долна каста е по-бедна и по-низша.

Когато принцът на Илеа достигне възраст за женене, всички момичета, без значение на социалната им принадлежност, получават покана да участват в томбола, от която 35 късметлийки биват избрани и могат да се състезават за сърцето на принца. Главната героиня, Америка, подава документите си по настояване на майка си, като не очаква да бъде сред избраните кандидатки, но в крайна сметка името й е сред изтеглените и така тя попада в двореца.

И оттам насетне действието се върти около мислите и чувствата на Америка, раздвоена между принц Максън и Аспен, първата й любов, който я е изоставил малко преди състезанието. Естествено, между Америка и Максън ще припламнат чувства и любовният триъгълник ще се оформи, като ще видим неговото развитие в следващите 2 части на поредицата.

Що се отнася до някакво задълбочаване на темата, свързана с управлението на държавата, кастовата система и бунтовниците срещу режима, те почти не присъстват в сюжета, което е жалко, тъй като идеята е оригинална и Keyra Kassможе да се развие много повече и да придаде така нужния антиутопичен аспект на романа. А тъй като участието на момичетата за бъдеща кралица на Илеа е оставено на техния свободен избор, няма особена драма и по-скоро всичко напомня за американското риалити шоу „Ергенът” (The Bachelor), откъдето и авторката е почерпила идеята си.

За сметка на това Кийра Кас акцентира върху типично момичешките вълнения и докато четях, имах чувството, че действието се развива в някой пансион за млади дами. Има го създаването на приятелство, красавицата, която прави гадни номера, и най-вече осъзнаването на собствената идентичност. Последното е и най-големият плюс на романа. Посланието е повече от ясно – бъди себе си и не подражавай, защото така ще бъдеш харесана. Особено сега, когато момичетата имитират любимите си звезди, и да бъдат готини означава да се обличат, държат и изглеждат по определен начин, пренебрегвайки собствените си желания. А Америка е въплъщение на момичето, което има самостоятелно мнение и не се оставя да се слива с тълпата, следвайки собствените си ценности и представи за това, кое е редно и кое грешно. Което, разбира се, кара Максън да се влюби в нея.

„Изборът” ще допадне на момичетата, особено, такива, които се опитват да осъзнаят мястото си в училище и доколко си струва да се придържат към глупави правила, за да попаднат сред готините. И, разбира се, тези, които изживяват първата си любов. Но ако сте минали определена възраст и/или очаквате по-сериозни нотки и истински антиутопичен роман, по-добре изберете друга книга. Тъй като винаги се старая да съм обективна в оценката си, смятам, че романът ще се хареса на аудиторията, за която е предназначен.

Завършвам с трейлър на книгата, който в кратките секунди доста добре представя атмосферата в романа.