fb
БългарияНовини

Избраха илюстрациите на Люба Халева за изложба на Панаира на книгата в Болоня

2 мин.
Снимка: Българска илюстрация

Илюстрациите на българската художничка Люба Халева ще бъдат подредени в изложба, отбелязваща стогодишнината от рождението на писателя Итало Калвино, на Международния панаир на детската книга в Болоня. Халева е взела участие в международния конкурс за „Италиански постижения. Илюстрации за Итало Калвино“ и творбите ѝ са сред 30-те, които ще бъдат част от експозицията, включваща вече публикувани илюстрации на произведения на Калвино. Мащабното изложение е планирано за периода 6-9 март 2023 г. Добрата новина пристигна преди часове при издателите от „Жанет 45”. Книгата, в която се включени илюстрациите на Халева е „Марковалдо, или сезоните в града“ (изд. „Жанет 45“, преводач: Нева Мичева).

Люба Халева е избрана сред трийсетте илюстратори, подбрани от общо 521 участници от 47 страни и региони, които изпратиха своите творби, от международно жури в състав: Фернандо Амбрози (Мондадори, Италия); Зосия Джержавска (илюстратор, Полша); Себастиян Гарсия Шнетцер (Либрос дел Зоро Рохос, Аржентина); Грация Готи (Академия Дроселмейр, Италия); Елена Пазоли (Международен панаир на детската книга в Болоня); Силвана Зола (Институто Супериоре пер ле Индустрие Артистике, Урбино, Италия).

„Най-топло ви поздравяваме и бихме искали да ви поканим предварително на заседанието на журито, което ще се проведе в Кафенето на илюстратора по време на Панаира на детската книга в Болоня”, се казва още в писмото.

Люба Халева е българска художничка, дизайнерка и илюстраторка, известна с кориците си за книги. През 2002 г. завършва специалност Плакат и визуални комуникации в Националната художествена академия. За оформлението си на всички сборници от поредицата „Кратки разкази завинаги“ (от том 9 нататък) е номинирана за наградите „Христо Г. Данов“ 2014 и „Златен лъв“ 2014. През 2009 г. печели конкурса на блога за архитектура и дизайн Venus Febriculosa (Лос Анджелис) за алтернативна корица на Набоковата „Лолита“ в състезание със 104 други предложения от 34 държави. През 2015 г. печели „Христо Г. Данов“ в категорията „Изкуство на книгата“ за работата си като илюстратор и оформител на книги на ИК „Жанет 45“. Работи и с издателството ICU.

Можете да поръчате „Марковалдо, или сезоните на града“ и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q4 при завършване на поръчката си.