fb
Ревюта

„Марковалдо“ в град, изпълнен с чудеса

4 мин.
"Марковалдо, или сезоните в града"

Да предположим, че обичате да четете, но досега не сте проявявали особен интерес към нови и съвременни европейски писатели. Дотук нищо странно –  случва се, до неотдавна у нас се разпространяваше по-тесен кръг от автори. Затова името Итало Калвино не ви звучи познато. (Поне като автор. Вероятно повечето запалянковци ще припознаят в него някой италиански спортист или треньор. Не си губете времето да ровите –  няма такъв.) Как тогава да ви помогна да усетите колко хубаво пише? Ще опитам.

Представете си, че бива основан литературен клуб. Чисто нов. И негов основател е, да речем, Йордан Радичков. Той кани добрия си приятел Джани Родари да се присъедини и му отправя предизвикателство: „Нека да напишем съвместна творба, която да преплете стиловете ни и читателите да не могат да различат единия от другия!. Идеята ги обсебва, двамата велики писатели се хвърлят със страст в творческата задача и така се появяват приключенията на Марковалдо.

Надявам се, става ясно колко условен е такъв паралел. Итало Калвино няма нужда от подобни сравнения – той е едно от най-големите италиански имена в литературата, когото всички в страната му четат с благоговение. Благодарение на издателство „Жанет 45“ сега българските читатели имат възможност да се насладят на неговия сборник „Марковалдо, или сезоните в града“ (в превод на Нева Мичева). Сборникът включва 20 кратки разказа (и десетина чудесни илюстрации на Люба Халева), които прилежно са посветени на четирите сезона и това, което се случва през тях в условната рамка на пет години.

Главен герой е Марковалдо – добряк, сиромах, женен и дарен от Бога с много дечурлига. Колко точно, не става ясно. Итало Калвино хитро подхвърля подсказки в тази посока, кара ни да броим, да помним имената им, а накрая сметките пак не излизат. Типично за него – италианският писател е способен да вземе най-обикновената битова случка или предмет от ежедневието ни и да ги разгледа от такъв ъгъл, че да изглеждат уникално. Обича вълшебното, обича да си представя и фантазира. И го прави заразително. Разказите са много кратки, рядко надхвърлят 4-5 страници, но имат способността да се запечатват дълбоко в съзнанието.

Итало Калвино (снимка: The New Yorker)

Така следващия път, когато покрай теб прехвърчи оса, не може да не блесне спомена за „Лечение с оси“ и злощастния комичен край на историята. Или когато след някоя друга седмица ни скове студ и почнем да палим печките, как да не изпитаме обич и тъга към семейството на Марковалдо, което проявява голяма изобретателност в намирането на дървен материал за горене – случка, описана в „Гора на магистралата“. А никой не може да ме убеди, че след като е прочел „Общинският гълъб“ или „Отровният заек“, не хвърля по-разбиращи погледи към покривите на сградите. А за котешките (тайни) царства сред блоковете дори няма да отварям дума…

Марковалдо живее в град. Обикновен, бетонен град, в какъвто пребиваваме почти всички. Наситен с шум, мръсотия, тесни пространства и изнервени хора. Героят ни обаче не вижда тях. Той умее да забелязва дори най-дребното присъствие на природата и да го превърне в събитие. Да го обгърне с възторг и да зарази околните с него. Така всяко листо, перо, птичка, облак или полянка са чудеса, с които сме щедро дарени. Така ги вижда Марковалдо, така ги усеща и читателят. Сборникът излъчва примирение, че сме се откъснали от природата, но категоричност, че не трябва да я забравяме. Че е хубаво да търсим дори кратки моменти, в които да й се отдадем.

Двайсетте разказа са писани в продължение на десет години. Привидно дълъг период. Вероятно обаче всяка история е минала през множество етапи, докато се появи пред читателя – зараждане, зреене, обмисляне, създаване и представяне в готова форма. Ето защо е трудно да отличиш някоя от тях. Звучат перфектно и казват точно толкова, колкото могат и колкото трябва. Без излишни излияния и обяснения, без скучни разговори и описания. Итало Калвино цени и обича езика, затова се отнася с огромно уважение към него. Както правят всички големи майстори на словото.

„Марковалдо, или сезоните в града“ е ценен сборник – 24-и в поредицата „Кратки разкази завинаги“. Той не губи времето на читателя, а напротив, обогатява въображението му и му помага да забелязва и обиква дребните, безценни подробности, пръснати из околния свят. И да обича природата.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta20q4 при завършване на поръчката си.