fb
НовиниПо света

Изчезналият хонконгски книгоиздател Гуе Минхай спечели награда „Волтер“ за свобода на словото

2 мин.

Изчезналият хонконгски книгоиздател с шведско гражданство Гуе Минхай е тазгодишният  носител на наградата „Волтер“ на Международната асоциация на издателите (IPA), съобщиха организаторите в прессъобщение днес. Церемонията по награждаването, на която победителят най-вероятно няма да присъства, ще се проведе на 12 февруари по време на годишния конгрес на IPA в Делхи, Индия.

Наскоро ви разказахме драматичната история на Гуе Минхай. През 2015 г. той е отвлечен от китайски агенти по време на акция срещу книгоиздатели, упражняващи подривна държавна дейност. Впоследствие се появява под официален арест и излежава присъда за признато престъпление. Забранено му е да напуска страната, но въпреки това продължава дейността си на книгоиздател до 20 януари тази година, когато отново е отвлечен – този път пред очите на шведски дипломати.

Гуе Минхай беше номиниран за приза „Волтер“ с награден фонд от 10 000 швейцарски франка и през 2017 г. Тогава отличието отиде при турския издател Турхан Гюнай (Cumhuriyet Books) и издателска къща Evrensel. През 2016 г. Гюнай прекарва 270 дни под арест заради обвинение в подпомагане на тероризъм след предполагаемия опит за държавен преврат в Турция.

Комитета за свобода на издаването на IPA присъжда наградата на Минхай за смелостта му да издава книги въпреки огромните рискове, които поема. Той е участвал в конференции на тема човешките права и е членувал в председателството на Independent Chinese PEN – неправителствена организация на писатели, която се бори за правата на изразяване и издаване.

Кристен Ейнарсон, председателка на комитета за свобода на словото към IPA, коментира отличието:

Случилото се с Гуе Минхай е пример за рисковете, които някои издатели поемат в опита си да предоставят различна гледна точка на читателите. Редно беше смелостта му да бъде зачетена от общността на книгоиздателите, особено когато тази смелост стана причина за отнемането на свободата му.