fb
НовиниПо света

Книгоиздател беше отвлечен за втори път от полицията в Китай

3 мин.

Хонконгският книгоиздател с шведско гражданство Гуе Минхай, който изчезна мистериозно през 2015 г. и беше държан под арест от китайските власти в продължение на две години, е изчезнал отново, съобщава The New York Times. Той е бил отвлечен на 20 януари във влак, пътуващ към Пекин, пред очите на двама шведски дипломати.

През октомври 2015 г. Гуе Минхай беше отвлечен от китайски агенти от вилата си в Тайланд като част от акция на китайското правителство за задържане на книгоразпространители, заподозрени в държавна измяна. Минхай, шведски гражданин от 1992 г., се появи няколко месеца по-късно в Китай, този път под официален арест. Подръжниците му твърдят, че е бил принуден да направи самопризнания.

Минхай се появи по държавна телевизия и призна, че е шофирал пиян и е причинил пътен инцидент с фатален край. Той излежа присъдата си и бе освободен през октомври 2017 г., но му е било забранено да напуска Китай. Според изявление на дъщеря му Анджела Минхай, студентка във Великобритания, баща й е трябвало да докладва регулярно пред местните полицейски власти. Тя коментира още:

Събитията са добили много драматичен развой. Около десетима цивилни мъже просто са влезли в купето и са го отвлекли.

Анджела Минхай прави изявление в конгреса на САЩ в подкрепа на баща си, 2016 г. (кадър: YouTube)

Минхай стана емблема на жестоката цензура на словото, властваща в Китай. Очаква се повторното му мистериозно задържане да изостри отношенията между Китай и Швеция. От шведското външно министерство увериха обществеността, че са наясно със случилото се и са взели сериозни мерки на високо политическо ниво.

В прессъобщение от 24 януари Международната асоциация на издателите (International Publishers Association) настоя Минхай да бъде освободен. Кристен Ейнарсон, председател на комитета по свобода на словото към асоциацията, заяви:

Изчезването на Гуе Минхай от влак е поредна глава в историята на хонконгските издатели под заплаха. Това не е шпионски роман. Говорим за нарушаване на човешките права на реална личност заради книгите, които издава.

В неделя говорител на правителството на САЩ също излезе с официална позиция по случая. В изказването се той призовава китайските власти да дадат обяснение за задържането на Минхай, да оповестят местоположението му и да уважат правото му на свободно движение, като му позволят да напусне страната.

В отговор редактор на Global Times, таблоид на комунистическата партия в Китай, определи международните реакции по случая като конспиративни и написа в Twitter, че „полицията не е длъжна да се подмазва на западните медии“.

Припомняме ви още скандалния случай с цензура от август 2017 г., когато британското издателство Cambridge University Press призна, че се е поддало на натиск от страна на китайското правителство да изтрие от сайта си 315 статии от изтъкнатия академичен журнал China Quarterly.

Още по темата може да прочетете в статията на Пери Линк – професор по източноазиатски науки и китайска литература към университета в Принстън, за New York Review of Books тук.

Снимка на публикацията: The New York Times