fb
Издателски проектНовини

Издателство „Мармот“ разбива клишето за „перфектната майка“

3 мин.

Издателство „Мармот“ провокира с кампания „Невинаги съм перфектна“, представяща най-новата си книга – „Понякога в главата на мама бушува буря“. Тя ще излезе на 8 март и показва незахаросаната страна на майчинството и цели да разбие клишето за „перфектния“ образ от стоковите фотографии.

Тя излиза по повод Деня на жената и е нашият отговор към напрежението, с което обществото натоварва образа на майката. Именно тази книга и нейното нестандартно заглавие (и различно съдържание) е повод да стартираме дългосрочен ангажимент към мисията да направим социалната среда за майките в България по-приемаща и подкрепяща. Целта на кампанията е да отключи разговор, да ни провокира да се замислим и да обърнем внимание именно в месеца на жената – какво точно стои зад думите „перфектна майка“. Това упорито налагано клише става причина за натиск върху майките, възприемане на нереалистични очаквания и конфликтност в семействата, казаха от „Мармот“.

Вдъхновение за кампанията е заглавието „Понякога в главата на мама бушува буря“ от Беатрис Табоада и Дани ПадронТо представя образа на майката, която понякога няма сили за игри, говори на висок глас и със стиснати зъби. Но понякога „сияе дъга“ в главата на мама! Тогава тя пее в колата и обсипва децата с целувки. Това е история за емоциите, които понякога усещаме и, че те не са страшни, когато знаем, че са част от живота. Книгата цели да покаже, че като майки ние побираме в себе си цялата палитра на естествените човешки емоции. И въпреки това се срамуваме и прикриваме, ако понякога не всичко е „перфектно”.

С „Понякога в главата на мама бушува буря” авторите ни канят заедно с децата ни на едно красиво плаване в морето на майчините емоции. За да видим, че всъщност никак не е страшно!

„Историята в книгата ни замисли дали пък майката днес не е подложена на прекалено голямо напрежение, че трябва да бъде перфектна? Дали нейният образ не е натоварен с прекалено големи очаквания от обществото, от рекламите, от нея самата? И колко точно здравословно е това?“, обясниха от издателството.

Затова и избират да провокират със собствен воден знак „НЕВИНАГИ СЪМ ПЕРФЕКТНА“.

В кампанията вече се включиха актрисите Радина Кърджилова, Йоанна Темелкова, Силвия Петкова, Луиза Григорова-Макариев, като споделиха снимки с надписи „Невинаги съм перфектна“ в социалните мрежи. Само за няколко часа постовете им събраха стотици коментари от жени, които споделят малките си „родителски грехове“. Посланик на кампанията е и журналистът, ПР специалист и писател Доника Ризова.

От „Мармот“ отправят покана към всеки, който иска да сподели усещането си по темата.

Използвайте филтъра и се включете в темата през социалните мрежи от тук: Невинаги съм перфектна