fb
НовиниПо света

Изкуствен интелект създаде детска книга за един уикенд

5 мин.
Страница от детската книга, направена с помощта на изкуствен интелект./Снимка: Амар Реши/Time

Само за няколко дни, с помощта на изкуствен интелект (AI), продуктовият дизайн мениджър Амар Реши издаде детска книга, отпечата я и започна да я продава в Аmazon, без дори да е докосвал лист и химикалка, разказва Time. Идеята да направи книга от 12 страници с илюстрации, която да подари на приятелите си, е хрумнала на младия мъж, докато си е играел с чатбота от ОpenAI – ChatGPT.

Постижението на Реши е и доказателство за невероятния напредък в инструментите, базирани на изкуствен интелект като ChatGPT, който преди седмици разкри невероятната си способност да имитира човешката мисъл и писане. Появата на книгата Alice and Sparkle поднови и дебата относно авторските права и етиката в изкуството, генерирано от AI. Опасенията са, че технологията използва упоритата работа на художници и артисти като изходен материал и повишава риска изцяло да ги замени като творци.

За създаване на книгата си Реши събира илюстрации от Midjourney, инструмент за изкуствен интелект за текст към изображение, който стартира това лято, и взе елементи от историята от разговор, който е провел с базирания на изкуствен интелект ChatGPT за младо момиче на име Алис.

„Всеки може да използва тези инструменти. Не са сложни и са леснодостъпни“, каза Реши пред TIME.

Експериментът му да създаде книга, генерирана от изкуствен интелект, само за един уикенд показва, че изкуственият интелект може да е в състояние да изпълнява задачи по-бързо и по-ефективно, отколкото който и да е човек, но донякъде. Резултатът далеч не е съвършен. Илюстрациите, генерирани от изкуствен интелект, имат редица проблеми: някои пръсти изглеждат като нокти, и качеството на самите изображение относно граници на обекти и сенки, не са особено успешно създадени. Обикновено илюстрациите в детските книги преминават през няколко кръга ревизии, но това не винаги е възможно с произведения на изкуството, генерирани от изкуствен интелект в Midjourney, където потребителите въвеждат поредица от думи и секунди по-късно ботът създава изображение.

Alice and Sparkle проследява историята на младо момиче, което създава робот с изкуствен интелект. Той става напълно самоосъзнат и способен да взема собствени решения. Реши е продал около 70 копия чрез Amazon от 4 декември, печелейки възнаграждения от по-малко от $200. Той планира да дари допълнителни копия на местната библиотека в Сан Франциско.

Реши сподели резултата от проекта си в Twitter и получи голямо одобрение от потребителите за своята изобретателност. Същевременно много художници също силно критикуваха неговия начин на работа и продукта. Според неговите критици бързината и лекотата, с които Реши създава книгата Alice and Sparkle, изкарва на повърхността етичните проблеми на изкуството, генерирано от AI. Системи с изкуствен интелект като Midjourney се обучават с помощта на набори от данни от милиони изображения, които съществуват в Интернет, след което се обучават алгоритми за разпознаване на модели в тези изображения и генериране на нови. Това означава, че всеки художник, който качва своята творба онлайн, може да захранва алгоритъма без неговото съгласие. Мнозина твърдят, че това представлява високотехнологична форма на плагиатство, която може сериозно да навреди на хората на изкуството в близко бъдеще.

Оригиналният туит на Реши, популяризиращ книгата му, получи повече от 6 милиона импресии и 1300 отговора. Голяма част от коментарите идват от илюстратори на книги, които твърдят, че на художниците трябва да бъде платено или кредитирано, ако работата им се използва от AI.

„За да защитим правата и собствеността на творците, трябва да има по-стриктна регулация относно това как изкуството се използва за обучение на AI алгоритми“, казва Мишел Джинг Чан –  илюстратор на детски книги. „Художниците трябва да бъдат достойно компенсирани, когато техните произведения се използват в обучението на алгоритми.“

Вече някои компании и марки избират AI технологията пред човешкия талант. Балетът на Сан Франциско използва изображения, генерирани от Midjourney, за да популяризира продукцията на „Лешникотрошачката“ за този сезон. А в комедийните клубове изкуственият интелект се използва за представяне на шеги.

Феноменът накара много творци да се тревожат за собственото си бъдеще, чудейки се дали хората ще плащат за услугите им, когато биха могли да ги генерират много по-евтино, използвайки AI.

„Като човек, който изкарва парите си и намира радостта си в писането, е дълбоко обезпокоително да виждам хора, които търсят евтини алтернативи на истинското човешко писане, което вече е една от най-безумно нископлатените професии“, казва авторът Ейбрахам Джоузефин Рисман.

Реши отговори на тези опасения, като призова създателите на инструментите за изкуствен интелект в OpenAI и Midjourney да осигурят защита за артисти и автори, чиято работа може да се използва в алгоритми за изкуствен интелект.