fb
НовиниПо света

Джеймс Бонд с картбланш

3 мин.
kartblansh

Джефри Дивър разкрива първите подробности около новия си роман за Джеймс Бонд

Dzhefri divarНовата книга за Джеймс Бонд на писателя Джефри Дивър, която трябва да излезе на пазара тази година, ще се нарича „Картбланш”. Заглавието и корицата й бяха разкрити в понеделник на специално събитие в Дубай.

„Картбланш” ще бъде издадена от „Hodder and Stoughton” в Обединеното кралство няколко дни преди рождения ден на Флеминг – 26-ти май. Написването на романа е възложено от дружеството “Ian Fleming Publications”.

Подобно на Флеминг, Джефри Дивър също се вдъхновява от екзотични места по целия свят и след като миналата година посетил Дубай за Фестивала на литературата, решил да използва града от Обединените Арабски Емирства за основно място на действие в новата си книга.

„Наистина съм много развълнуван от факта, че съм отново в Дубай. Това е вдъхновяващ град и идеално място за книгите за Бонд – особено за роман, в който героят достига до нови крайности“, коментира Джефри Дивър.

Що се отнася до заглавието на книгата, Дивър добавя:

„В шпионския свят, за да дадеш на един агент картбланш, трябва да му имаш огромно доверие и да подлагаш на изпитание и личните, и професионалните му решения. Част от постоянния съспенс в романа идва от непрекъснатия въпрос кое е приемливо и кое – не, когато става въпрос за национална и международна сигурност. Има ли граници, които дори Джеймс Бонд не бива да пресича?”

За разлика от последната книга за Джеймс Бонд, написаната от Себестиан ФолксДяволът не обича да чака”, действието в „Картбланш” ще се развива в съвременността. Там тайният агент ще прекара няколко вълнуващи часа в Дубай, където ще срещне стар приятел и ще преследва доста обезпокоителен злодей.

Действието в романа се развива в Дейра и пристанището Порт Саид, а историята на Обединените Арабски Емирства осигурява нужната атмосфера за няколко спиращи сърцето екшън сцени. Бонд е прочут с това, че посещава едни от най-екзотичните и лъскави градове по света, но „Картбланш” е първият роман, където действието се развива в Дубай.

По този повод днес, на 18-ти януари, Джфри Дивър ще се включи със специално участие на Фестивала на литературата, организиран от ОAE, където ще говори за любовта си към книгите за Бонд и за преживяването сам да пишеш истoрия за него.

Чудите се какво ще бъде този път продуктовото позициониране, на което серията „Бонд“ е един от фронтлайнърите? В „Картбланш” се появява любимата кола на Флеминг – Bentley. Исторически погледнато, Бонд притежава общо три такива коли в рамките на четитинайсетте оригинални романа, написани от Иън Флеминг. В последната книга, разбира се, моделът е нов – Bentley Continental GT.

Джефри Дивър има зад гърба си 28 романа и повече от 20 милиона продадени копия. В момента книгите му са преведени на 25 езика. Той е известен с романите си за Катрин Денс и Линкълн Райм, но най-вече с книгата си „Колекционерът на кости” (“The Bone Collector”), който беше филмиран през 1999 г. с участието на Дензъл Уошингтън и Анджелина Джоли. Преди да започне да се занимава изцяло с писане, Дивър е работил като журналист, подобно на Флеминг, и като адвокат. Започва да пише романите си по време на дългия път към и от работата си на Уол Стрийт. В момента Дивър живее в Северна Каролина.

Прочетете ревюто на „Картбланш“ от Алекс Кръстев.