fb
ИнтервютаНовини

Цветелина Дечева: Мисията на един издател е да открие нещо ново за читателите

5 мин.

Рождените дни на приятелите ни са истински празници и за нас! През януари издателство „ЕРА“ навършва 25 години и по този повод поканихме за рзговор създателката на издателството с вече четвъртвековна история зад гърба си, за да ни разкаже какво е да си част от книгоиздателския бизнес в Българиия.

Дечева завършва Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ със специализация Американска литература и втора специалност Българска филология. Работила е като учител по английски език и е организирала курсове по английски език за възрастни. Преводач на художествена литература. През 2006 г. участва от името на Асоциация „Българска книга“ в международен екип по съставяне Стратегия за развитие на българското книгоиздаване

Ако се върнете мислено назад до 1996 година, бихте ли направили нещо различно от това да създадете “Ера”? Бихте ли искали да сте започнали бизнес в друга сфера и защо?
Имала съм и други възможности с привлекателни предложения. Но твърдо бях решила да се занимавам с книгоиздаване. Както често се шегувам, превърнах хобито си в професия. Ако се озова пак в 1996 год., ще поема по същия път, със същия ентусиазъм.

Кои автори ви е било най-трудно да привлечете към издателското портфолио на “Ера” за тези 25 години?
Положихме неимоверни усилия да популяризираме Никълъс Спаркс и Джефри Дивър. Направихме техните романи бестселъри в България и те се радват на много почитатели. Голямо предизвикателство беше и преиздаването на Агата Кристи. Това е най-дългата поредица на българския книжен пазар. Рискувахме много и спечелихме, като публикувахме серията „Бригадата“ и оригинално замисленото креативно издание „Унищожи този дневник“. 

Част от екипа на издателство „ЕРА“

Как се гради екип от гледна точка на вашия опит? На какво държите най-много и защо?
Най-големият капитал на една фирма са хората, залагам много на младите. Освен образовани, те трябва да бъдат мотивирани да работят с книги. Все пак книгата е специфичен продукт, ако не обичаш да четеш, не можеш да се почувстваш удовлетворен, че работиш в издателство. Всеки новопостъпил служител съм се опитвала да го запаля, да му покажа колко е интересна и предизвикателна нашата професия. През годините всички, които са работили и работят сега в ЕРА, са били всеотдайни, с хъс и с прекрасни отношения помежду си. Това много ме радва, защото атмосферата в една фирма е много важна – и за екипа, и за просперитета на издателството.

След толкова години в книжния бизнес, изгубили ли сте донякъде страстта към четенето? Четете ли за удоволствие освен по работа, ако правите разграничение между двете?
Обожавам да чета. Нашите редактори преглеждат поръчаните ръкописи, но аз непрекъснато се изкушавам, прочитам по някоя току-що получена книга и бързам да я обсъдим. Всеки ден чета и други книги, не само на ЕРА. Не мога да си представя да отида на почивка без 2-3 книги в куфара. 

Какво четете в момента?
Голям почитател съм на криминалната литература във всичките ѝ поджанрове. А в момента съм започнала „Фау2 “ на Робърт Харис.

Можете ли да си спомните най-трудния момент в живота на издателство “Ера”? Как преминахте през него, какво ви даде сила и ви
измъкна от ситуацията?
Най-тежка за ЕРА беше 1997 г. Издателството беше само на една годинка, когато цялата страна потъна в жестока криза. Доларът скачаше всеки ден, книгите ни с цена 3 долара, станаха 10 цента. А и няколко месеца никой не купуваше книги, бизнесът замря. Не съм си и мислела да се откажа, макар че доста загубих. Това изпитание ме амбицира, знаех, че съм на прав път и с много труд и самодисциплина успях да изляза от тежката ситуация. Важното е човек да знае какво иска и да действа стъпка по стъпка.

А има ли забавен момент, който си спомняте?
С екипа сме споделяли много емоционални и приятни мигове, когато празнуваме по някакъв повод. Или при срещите си с автори във Франкфурт и тук. Умеем да се забавляваме, не само да работим здраво.

Какво мечтаете да постигнете с екипа на “Ера”?
Да представим на българската публика нови, интересни, талантливи автори. Мисията на един издател е да открие новото, което си струва, и да запознае читателите.

Има ли кауза, която защитавате през годините и от която издателство “Ера” е част?
Работим усилено да спечелим за четенето младите хора, да им покажем, че книгите не са „задължителната литература в училище“, а са приятно преживяване, любопитна тема за дискусия с приятели. ЕРА участва в много събития и инициативи заедно с други колеги и медийни партньори за популяризиране на четенето. Утвърждаване на книгата като ценност и създаване на навик да се чете са неотменна част от едно модерно и богато общество. Дано повече хора да го разберат. 

Бихте ли написали книга и художествена ли би била тя (или може би биографична)?
О, ако имах талант, бих написала съвременен роман – със сюжет, който не е претрупан от множество (излишни :) ) линии и сладкодумно разказана, драматична история.

Какво е бъдещето на книгите, четенето и литературата според вас? Как си представяте следващите 25 години?
Динамиката е голяма, особено с все по-мащабното навлизане на технологиите във всяка сфера от нашия живот. Като си помисля колко много се промени книгоиздаването през последните години. Винаги ще има кой да пише добри, увлекателни, просвещаващи истории. И винаги ще има кой да ги чете. Убедена съм, че ЕРА и всички издатели ще отговорят на модерните предизвикателства и ще работят с вдъхновение за съхраняване на любовта към книгите и четенето. 

Снимка на публикацията: „ЕРА