fb
Новини

Наградата „Иван Николов“ за поезия с юбилейно издание

2 мин.
nagrada ivan nikolov

Днес започва двадесетото юбилейно издание на конкурса за поезия „Иван Николов“, съобщиха от издателство Жанет 45. Носителят на Националната награда за поезия „Иван Николов“ ще стане ясен на 17 декември 2014, когато жури в състав Дарин Тенев (СУ), Здравко Дечев (ПУ), Надежда Радулова (носител на наградата „Иван Николов”, 2000 г.) ще разкрие кой получава наградата – парична премия в размер на 10 000 лв. и плакет, изработен от художника Христо Гочев.

Желаещите да участват в конкурса, трябва да изпратят три екземпляра от книгите си на адрес 4004 Пловдив, бул. „Александър Стамболийски” 9, Издателство „Жанет 45”, ЗА КОНКУРСА. Книгите трябва да са излезли от печат в периода 30 септември 2013 – 30 септември 2014. Крайният срок за участие е 10 ноември 2014.

Тази година номинациите ще бъдат разкрити на 1 декември, а петимата номинирани ще можете да чуете на две поетични четения в Пловдив (4 декември, 18.00 ч., Културен център на Радио Пловдив) и София (11 декември, 17.00 ч., НДК, Панаир на книгата).

Сайтът „Аз чета“ отново е медиен партньор на събитието, заедно с вестник „Култура“ и вестник „Сега“.

Националната награда за поезия „Иван Николов“ е учредена през 1994 от издателство „Жанет 45“ и се връчва ежегодно. Пръв носител на наградата е поетът Христо Фотев. Това е частна инициатива, необвързана с държавните институции и спонсорирана единствено от издателство „Жанет 45“. Нейната цел е да бъде израз на подкрепата, която издателството оказва на съвременната българска поезия и литература.

През декември 2013 призът бе разделен между Оля Стоянова (за книгата „Улица Щастие“) и Йордан Евтимов (за книгата „Сърцето не е създател“). Със специалните „награди на издателя“, връчвани лично от Божана Апостолова, си тръгнаха поетите Крум Филипов и Иво Рафаилов.