fb
Ревюта

Justin Bieber, Baby!

2 мин.
parvata-krachka-kam-slavata

parvata-krachka-kam-slavataИма автобиографии, които остават вечни и се четат отново и отново. Има и такива, на които това няма как да им се получи. Тази на Джъстин Бийбър е от вторите. Сори. Иначе биографията „Първата крачка към славата“ (може да бъд)е страхотна! Зависи кой я чете и на колко години е… Сега ще ви разкажа защо.

Книгата е фантастична за феновете на Джъстин Бийбър. Страхотна е за онези, които искат да създават легенди. „Първата крачка към славата“ е христоматийна в свързването на „клишета №4, 13 и 37 на добрия PR“ (а и всички останали между тях, в произволен ред) в истински привлекателна биография, която трябва да омая 13-годишните. И на ghostwriter-а му се е получило – в „Първата крачка към славата“ имаме един честен и откровен Джъстин Бийбър, който разкрива целия си живот пред феновете. Нали такъв трябва да си, когато станеш известен – да не забравяш откъде си тръгнал и да си благодарен най-много на феновете, защото без тях си нищо. (Ето го и клише №6, примерно :)

„Първата крачка към славата“ обаче не е нищо особено за всички, които не са подвластни на JB-истерията (или пък просто не си падат по малки момченца). Веднага ще направя връзка с биографията на Лейди Гага, която прочетох поради същата причина – професионален интерес. Докато в „Poker Face: Историята на Лейди Гага“ Морийн Калахан беше направила доста прилично изследване на поп-културата в Щатите през последните десетилетия, за да обясни създаването на „легендата Гага“, то в автобиографията на Джъстин Бийбър имаме само… запознах се с Usher…, мениджърът ми е мегаяк…, бачкам здраво…, много ви обичам… :(

Най-доволен съм обаче от един факт – Егмонт са решили да направят „Първата крачка към славата“ изцяло в България и книгата е отпечатана у нас с много добро качество. Радвам се, че някой е решил да инвестира по подобен начин. А това, че не съм основен таргет на тази автобиография донякъде оправдава разочарованието ми.

И не знам дали звуча мрачно, но е факт, че книгата ми бе поискана почти веднага след като я прочетох от една-не-точно-13-годишна-девойка. Така че явно JB е новият Едуард Кълън. (дяволче)

[ + ]