fb
НовиниПо света

Кафене в Токио разбива писателския блокаж

2 мин.
В Manuscript Café в Токио клиентите са писатели, които не могат да си тръгнат, ако не са изпълнили работните си цели за деня. /CBS News

Кафене в един от мегаполисите в света успява да разреши проблема, който често мъчи авторите с краен срок – така наречения „писателски блокаж“. На оживено кръстовище в градския квартал „Коенджи“ в Токио се намира кафенето Manuscript Café. То е за хора, които не само имат писмен проект, но и най-важното – краен срок.

Там всички са сериозни, а шепа клиенти седят на работни станции, залепени за компютрите си, наблюдавани от Такуя Кавай –  собственик и главен изпълнителен директор. Кафенето е едно своеобразено споделено място за работа, в което обаче има кой да следи за крайния срок и да не позвалява на посетителите да се разсейват сред така примамливия хаос, към който са склонни творческите натури.

Коуъркингът може да се използва от хора, които имат за цел да пишат „книги“, „статии “, „документи“, „сценарии“, „музикални партитури“, „партитури“, „преводна работа“, „рисуване на манга“, „създаване на илюстрации“. Включва общи творчески дейности като „редактиране“, „оформление“, „обработка на снимки“, „обработка на изображения“ и „редактиране на видео“.

Важно условие за посетителите е, че не могат да напуснат кафенето, освен ако не постигнат „работната цел“.

Такуя Кавай иска да се увери, че този писател спазва крайния срок./CBS News

Такса от около $2,50 на час осигурява бърз Wi-Fi, стойки за компютри с въздушно охлаждане и самия Кавай, собственикът на кафенето, който следи за изпълнението на крайните срокове. 

„Опитвам се да не кръжа, за да не ги притискам твърде много, но проверявам напредъка им на всеки 30 минути“, казва пред CBS News Кавай.

Хиро Секигучи посещава мястото, за да подготви лекциите си за следващия ден. В талона си за регистрация той моли да бъде проверяван (или може да се каже леко тормозен) на всеки половин час, докато приключи.

В същото време г-н Такхара се надпреварва да завърши манга анимационен филм, под зоркия поглед на собственика.

„Част от тайната е липсата на разсейване. Удобно ми е да работя тук“, казва Хиро Секигучи.

Токио е най-гъсто населеният столичен район в света, така че тихо място, далеч от суматохата, където да човек да се концентрира и твори, е наистина безценно.